Mereu la înălţime – Salvamontiştii gorjeni, pregătiţi să intervină la accidente aviatice

339

Un elicopter de salvare, pregătit şi dotat corespunzător pentru intervenirea la accidentele aviatice, stă la dispoziţia salvamontiştilor gorjeni. Cum în spaţiul aerian al judeţului nostru se regăsesc importante culoare de zbor, un astfel de serviciu era mai mult decât necesar. Salvatorii montani sunt pregătiţi pentru a interveni la accidente de acest gen.

Începând din această lună a devenit operaţional contractul de colaborare între R.A. ROMATSA „Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian”, instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, care are ca obiect principal de activitate furnizarea de servicii de navigaţie aeriană operatorilor aerieni care operează în spaţiul aerian al României şi Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România , contract prin care se creează o structură de intervenţie rapidă de salvare a în cazul accidentelor aviatice. Astfel, un elicopter de salvare, pregătit şi dotat corespunzător pentru asemenea situaţii, va fi pus la dispoziţia salvatorilor montani în cadrul operaţiunilor de căutare a aeronavelor aflate în pericol şi de salvare a supravieţuitorilor accidentelor aviatice produse pe teritoriul României.

Nod aerian important deasupra Gorjului
Poate mai puţin cunoscut este faptul ca în spaţiul aerian al judeţului Gorj se găseşte un mare nod aerian cu importante culoare de zbor, practic toate zborurile către Europa Centrală trecând peste municipiul nostru şi peste munţii Gorjului. Deşi salvamontiştii gorjeni au la activ cursuri de salvare cu elicopterul, absolvite în ţară sau străinătate, în perioada următoare, o primă serie de trei salvatori din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj va începe un curs de pregătire specifică, pornind de la etapele de cunoaştere a tipului de elicopter cu care se va interveni, a echipajului elicopterului, de stabilire a canalelor de comunicaţie, recunoaştere aeriană a zonei de responsabilitate, stabilirea locurilor de aterizare în munte, a locurilor de preluare de către elicopter a salvatorilor şi, bineînţeles, exersarea intervenţiilor de salvare. „Serviciul este deja operaţional, pregătirea suplimentară făcându-se „din mers” sau mai corect spus „din zbor”, iar elicopterul de intervenţie ce va deservi acest serviciu 24/24 ore venind de la bază aeriană din Braşov. Serviciul nu se adresează decât accidentelor aviatice, pentru restul accidentelor montane care necesita transport aerian urând să se stabilească în perioada următoare ce elicopter va deservi zona montană a judeţului nostru”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.

Cel mai recent accident aviatic, în 2005
Ultimul accident al unei aeronave în judeţul nostru a avut loc în luna februarie a anului 2005 când un elicopter a căzut în masivul Parâng. Una dintre persoanele aflate în el a reuşit să supravieţuiască fiind predat de salvamontişti unui elicopter SMURD pentru a fi transportat de urgenţă la o unitate medicală specializată. Este, şi de această dată, o recunoaştere a valorii salvatorilor montani gorjeni şi să sperăm că activitatea lor se va limita doar la acţiunile de pregătire şi nu vom avea parte de situaţii reale în care aceştia să fie nevoiţi să intervină.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here