Mențiune la Olimpiada Națională de Istorie – Interviu cu Alexandru Nicolae Negrea

779

Fiecare olimpic merită promovat! Fie că este din Motru sau din Târgu Jiu, sau din oricare localitate din Județul Gorj, atâta timp cât reprezintă județul la fazele naționale ale Olimpiadelor școlare, mass-media ar trebui, dintr-un gest de normalitate, să-i promoveze.

Din păcate, de unul singur nu pot realiza o promovare echitabilă în articolele publicate. Pe această cale, transmit un mesaj tuturor ziariștilor, profesorilor, olimpicilor: Trebuie să ne mândrim cu rezultatele Olimpicilor! Scriem despre crime, violuri, dispute politice… Este ok, dar dacă ne-am dedica o zi pentru a-i asculta pe acești tineri, atât calitatea articolelor, cât și propria noastră devenire ar avea de câștigat. În ultimul timp, în mod inevitabil, au apărut criticile privind discriminarea olimpicilor, considerându-se că este mai potrivit să nu se mai scrie nimic. Personal, nu agreez această perspectivă.
Chiar dacă în perioada 7-12 aprilie s-au desfășurat majoritatea Olimpiadelor Naționale, în presă, referințele la rezultatele olimpicilor au fost periferice, în ciuda faptului că județul Gorj a fost reprezentat și în acest an cu cinste de către loturile olimpicilor la diverse materii. Însă timpul nu este pierdut. În această scurtă vacanță, când conflictele politice vor intra în vacanță (și sper eu, și crimele, violurile, accidentele), subliniez din nou apelul către jurnaliștii Gorjeni: Avem olimpici de valoare! Scrieți despre ei!
În acest articol, voi prezenta un interviu realizat cu Olimpicul Alexandru Nicolae Negrea, elev la Colegiul Național “George Coșbuc” Motru, care a obținut locul 5, respectiv Mențiune la Olimpiada Națională de Istorie (Maramureș, 7-11 aprilie 2014).
– Bună Alex! Îți mulțumesc pentru bunăvoința de a accepta acest interviu. Te apreciez pentru rezultatul obținut la faza națională a Olimpiadei de Istorie și îți doresc să continui pe acest drum. Mă bucură faptul că și în acest an Olimpicii Motreni se întorc cu rezultate frumoase de la fazele naționale, iar tu ești unul dintre cei care a contribuit la realizarea acestei performanţe, întrucât rezultatul tău reprezintă cea mai bună clasare a lotului olimpic Gorjean la Olimpiada Națională de Istorie. Consider că povestea ta merită promovată și apreciată. Te-aș ruga în acest sens, să spui pentru cititorii gorjeni câteva lucruri despre tine și despre rezultatele tale.
(A.N.) – Bună Adrian. Sunt foarte încântat să realizez acest interviu. Eu sunt o persoană comunicativă, tolerantă și foarte ambițioasă. Pasiunea mea pentru istorie mi-a format un spirit mai vulcanic chiar revoluționar. Am învățat foarte multe lucruri și am reușit să înțeleg cu adevărat ce înseamnă democrația și cum se poate dezvolta o societate care promovează valorile democratice. Orientarea mea spre disciplinele umaniste a început încă din clasa III-a când am luat locul III la olimpiada județeană de Educație Civică, continuând cu locul I în clasa IV-a la faza județeană la această olimpiadă. Prin această olimpiadă am învățat să îmi formez un spirit civic având la baza valori fundamentale precum: toleranţa, egalitatea.
M-am inițiat foarte bine în înțelegerea drepturilor omului și în importanța respectării lor. Această inițiere a mea s-a concretizat în Istorie. De mic am citit despre Alexandru Macedon sau Napoleon Bonaparte. Eram impresionat de importanţa acestor mari conducători. Îmi place să fiu o persoană echilibrată, modestă și înțelegătoare cu cei din jur.
– Referitor la Olimpiada Națională de Istorie, ce ne poți spune despre rezultatul obținut, subiectele pe care le-ai avut de rezolvat și modul în care te-ai pregătit pentru a ajunge aici? Ce a însemnat această experiență pentru tine? Ce înseamnă, la urma urmei, o Olimpiadă Națională?
(A.N.) – Anul acesta am reușit să obțin primul meu premiu la o fază națională prin această mențiune. Însă nu este o mențiune oarecare. Am luat 90 de puncte din 100 fără puncte din oficiu, iar locul 3 a luat 92. M-am clasat pe locul al 5-lea și aș vrea să fac aici o referire la olimpicii de la matematică care pentru locul 30 obțin o medalie de bronz și sunt mândri de asta. Cu atât mai mult clasarea mea cred că face cinste județului și Olteniei care anul acesta nu a prea obținut rezultate satisfăcătoare la olimpiada de Istorie. Subiectele au avut un grad de dificultate destul de ridicat specific olimpiadei naționale, dar mai ridicat decât în alți ani. Aș vrea să spun că la clasa IX-a primul loc s-a luat cu 85 de puncte.
Mă bucur foarte mult de rezultatul meu. Consider că puteam să iau chiar unul din cele 3 locuri fruntașe, dar sper că la anul cu o pregătire și mai bună să aduc un premiu mai important școlii și județului Gorj. Este foarte greu, deoarece o olimpiadă națională este un fel de “Champions League’’ cu niște elevi incredibili. Aici sunt cei mai buni, iar noi cei care ne-am calificat la faza națională facem parte dintre cei mai buni.
– Cum ai reacționat atunci când s-au afișat rezultatele? Ce obiectiv îți propui pentru anul următor?
(A.N.) – Când s-au afișat rezultatele eu m-am uitat de jos în sus fiind o superstiție mai veche de a mea, iar când am văzut clasarea m-am bucurat normal, echilibrat. Am muncit foarte mult și speram să obțin un astfel de rezultat sau chiar unul mai bun.
– Care au fost persoanele care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea ta personală și profesională?
(A.N.) – Cel mai mult au contribuit la dezvoltarea mea profesională părinții mei, la istorie am fost pregătit chiar de tatăl meu Negrea Nicolae care întâmplător îmi este profesor. El m-a inițiat în tainele istoriei și a știut foarte bine să mă formeze chiar dacă eu sunt o persoană mai dificil de abordat și mai independentă. De asemenea, mama mea a fost tot timpul în spatele meu, explicându-mi că trebuie să muncesc și să fiu serios pentru a avea rezultate bune. De asemenea, colegii mi-au recunoscut tot timpul talentul la această disciplină și nu numai, în special la disciplinele umaniste și m-au sprijinit prin vorbe bune și încurajări.
– Ca olimpic motrean, cum descrii performanțele motrenilor la Olimpiadele Naționale? Cum este perceput fenomenul olimpic de către cei din jur și cum îți explici această reacție?
(A.N.) – Îmi doresc ca tradiția olimpicilor motreni să continue. Să știți că Motru este un adevărat producător de olimpici. Am avut olimpici naționali și la Filosofie, Logică, Matematică, rezultate foarte bune și la Fizică, Sport. Mă bucur foarte mult că liceul nostru Colegiul Național “George Coșbuc” poate concura cu liceele mari din Tg-Jiu. Astfel, CNGC a câștigat un loc important în județul Gorj.
Performanțele motrenilor la Olimpiadele Naționale se datorează unui colectiv extraordinar de profesori și unor elevi foarte ambițioși și dornici de afirmare. Aș vrea să mulțumesc și domnului primar Hanu care întotdeauna a susținut performanţa și premiază în fiecare an elevii olimpici. Domnul primar este deschis întotdeauna colaborării și cooperării cu elevii și profesorii Colegiului Național “George Coșbuc” susținându-ne în foarte multe demersuri.
– Și totuși.. de unde pasiunea pentru istorie?
(A.N.) – Pasiunea pentru istorie a fost transmisă de tatăl meu care este profesor de istorie. Încă de când eram mic eram pasionat de războaie, de strămoșii noștri cât și de marile personalități istorice. Această disciplină mi-a format o arie foarte largă de a privii lucrurile, mă ajută foarte mult și la Română, Engleză sau în concursurile de dezbateri la care am participat.
– Ce alte pasiuni te caracterizează? Dacă ar fi să alegi o melodie, un cuvânt sau un vers care să te caracterizeze, ce ai alege?
(A.N.) – Îmi place foarte mult Fotbalul și Sportul în general, mă uit la foarte multe meciuri și fac Sport. De asemenea, sunt foarte pasionat de politică și îmi doresc ca în viitor să ajung un om politic, să schimb ceva în țara aceasta prin demersurile mele. O melodie care mă caracterizează este cea a celor de la The Script-Hall of Fame cu versurile: You could beat the world, You could beat the war, You could talk to God go banging on has door.
– Care este modelul tău în viață? Care sunt principiile pe care le urmezi în viață?
(A.N.) – Nu am un model concret în viață. De exemplu, fostul prim-ministru al Marii Britanii Winston Churchill m-a impresionat foarte mult prin abilitatea cu care a condus Marea Britanie în cel de-al Doilea Război Mondial și prin valorile transmise de el: respectarea drepturilor omului, respectarea democrației. În general principiile pe care le urmez sunt cele ale unui bun creștin. Sunt o persoană tolerantă, echilibrată și cinstită. Nu îmi place această tendință de parvenire care se perpetuează în societatea românească.
– Unde îți dorești să ajungi peste 3-5 ani? Ce facultate ți-ai dori să urmezi? Ce îți dorești să realizezi în plan profesional? Care este visul tău?
(A.N.) – Peste 3-5 ani sper să ajung la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza, pe secția de Drept. Îmi doresc să devin judecător sau procuror și prin hotărârile mele să ajut societatea să înțeleagă ce este legea și de ce trebuie respectată. Marele meu vis este să ocup o înaltă demnitate în stat, dar știu că nu este compatibilă cu meseria aleasă. Pentru acest lucru aș renunța la meseria mea. Mi-aș dori acest lucru nu neapărat pentru importanța funcției, ci pentru a ajuta la evoluția societății și țării mele. Aș vrea să pot schimba destinul nefericit al unor oamenii care nu au putut avea parte de un context favorabil.
– Ce-ți place și ce ai schimba la Municipiul Motru și la România?
(A.N.) – Municipiul Motru este un oraș curat, îngrijit și bine administrat. Mi-aș dori să se găsească o soluție în ceea ce privește câinii fără stăpân care să fie acceptată de toate părțile.
– Ce mesaj le transmiți tinerilor motreni care oscilează între România și străinătate?
(A.N.) – Aş vrea ca tinerii motreni să aleagă România, chiar dacă deocamdată nu oferă cel mai bun cadru de realizare personală și profesională, tinerii pot ajuta la dezvoltarea țării noastre și se pot realiza și în hotarele acestei țări.
– Îți mulțumesc pentru timpul acordat acestui interviu. Pe viitor, când voi avea neclarități legate de evenimentele istorice, voi ști la cine să apelez. Te felicit încă o dată pentru tot ce faci și sunt convins că vei continua pe acest drum al performanței.
(A.N.) – Şi eu îți mulțumesc Adrian și sper să colaborăm și în viitor.
Sper că ați avut ceva de învățat de la Alex. Dacă olimpiadele naționale se aseamănă cu “Champions League’’, să nu uităm niciodată că nu îl vom vedea pe Cristiano Ronaldo sau pe Lionel Messi marcând dacă antrenorii nu vor avea încredere în ei și îi vor lăsa pe banca de rezervă. Să nu uităm faptul că fiecare antrenor care a avut încredere în Messi sau Ronaldo a contribuit la promovarea acestora. Analog, înainte de a ne plânge că rezultatele olimpicilor nu sunt corect mediatizate, înainte de a critica, dacă vrem să fim corecți față de noi înșine, să facem următorul gest: Căutăm Olimpicii și scriem despre ei!
Înainte de a încheia acest articol, transmit mulțumiri tuturor Olimpicilor Gorjeni care au făcut onoare județului prin rezultatele obținute la Olimpiadele Naționale. Nu în ultimul rând, doresc să precizez că la olimpiadele naționale, Colegiul Național “George Coșbuc” Motru a obținut următoarele rezultate: Alexandru Nicolae Negrea (clasa a XI-a Mențiune, Olimpiada Națională de Istorie, profesor Nicolae Negrea); Pinoşanu Cătălina (clasa a IX-a Mențiune specială și premiul special “La Francophonie” oferite de Centrul de Cultură Francofon – Buzău, Olimpiada Națională de Limba Franceză, profesor Emanuela Crețu); Arjocu Tabita (clasa a X-a, Punctaj 8,70, Olimpiada Națională de Socio-Umane, Logică, profesor Constantina Negrea).
Adrian-Vladimir Costea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here