Meniu pascal pentru asistaţii de la Casa Iris şi de la Cantina de Ajutor Social

366

Beneficiarii de servicii sociale din Târgu-Jiu, atât cei care iau masa la Cantina de Ajutor Social, cât şi cei cazaţi la Centrul de urgenţă Casa Iris, vor primi în aceste zile un meniu special, tradiţional Sărbătorilor Pascale.

Vineri, asistaţii târgujieni care servesc masa la Cantina de Ajutor Social vor primi din partea autorităţilor locale un meniu de sărbătoare. “Meniul oferit vineri, pe 14 aprilie, va fi unul diversificat şi festiv, compus din masă caldă şi rece, pentru toate zilele de Paşte: ciorbă de burtă, sărmăluţe, salată orientală, ouă roşii, brânză telemea, conserve de porc, cârnaţi de porc, conservă de vită, crenvurşti, brânză topită, prăjituri, friptură de pui, drob de miel, salam, pateu, smântână, portocale, banane, cozonac, chec şi pâine. La ora actuală, avem 124 de persoane care iau masa la Cantina de Ajutor Social, iar dintre acestea 65 sunt copii. Aceştia beneficiază de serviciul de hrană permanent, spre deosebire de adulţi care pot mânca la cantină maxim 90 de zile într-un an. Alocaţia de hrană pentru o zi, per beneficiar, este de 12 lei, suma fiind stabilită prin Ordonanţă de Guvern. La noi pot mânca şi tinerii până în 25 de ani, dar numai dacă sunt înscrişi la o formă de învăţământ de stat. În general, cei care mănâncă la cantină primesc două mese calde pe zi, prânz şi cină, iar sâmbăta şi duminica au hrană rece: un lactat, mezeluri, conservă şi pâine”, a declarat Loredana Covei purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
Cantina de Ajutor Social de la Târgu-Jiu funcţionează din anul 1957 şi de-a lungul anilor numărul asistaţilor a cunoscut fluctuaţii. Reprezentanţii Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu spun că meniul fiecărei săptămâni este unul variat şi asupra întocmirii lui se ţine cont de părerile asistaţilor sociali.

Masă bogată şi la Casa Iris
Tot pe 14 aprilie, cu două zile înainte de Paşte, o masă festivă cu produse tradiţionale va fi organizată şi pentru asistaţii de la Casa Iris. “Ei vor primi produse specifice Sărbătorilor Pascale tot vineri. Masa festivă va fi compusă din: ciorbă de porc, sărmăluţe, mămăliguţă cu ficăţei şi sos, ouă roşii, prăjituri şi pâine. În prezent, acolo sunt cazate 18 persoane, din care patru sunt femei, 12 bărbaţi şi doi copii”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu.
Casa Iris dispune de 31 de locuri, fiind un centru de urgenţă pentru persoanele fără adăpost de pe raza municipiului Târgu-Jiu, inaugurat în anul 2009. În acest spaţiu, cei care sunt găzduiţi beneficiază de bune condiţii de igienă, asistenţă medicală primară, supraveghere şi chiar consiliere, la sediul centrului existând un asistent social şi un psiholog voluntar pentru cei care solicită consilierea. Casa Iris este alcătuită din două dormitoare: unul pentru femei şi unul pentru bărbaţi; fiecare dintre ele are 16 locuri, cu paturi suprapuse. Există băi separate pentru femei şi pentru bărbaţi, cu cabină de duş şi toalete, precum şi o bucătărie comună şi o sală de mese cu toate dotările necesare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here