Membrii ai Obştii din Crasna au protestat la Prefectură

117

_MG_7701Luni dimineaţa, aproximativ 40 de membri ai Obştii de Moşneni Aninişeni – Radoşeni – Cărpinişeni din comuna Crasna au protestat în Piaţa Prefecturii Gorj. Nemulţumirile lor sunt multiple şi vizează acte de corupţie şi abuz înfăptuite, conform protestatarilor de cei care s-au aflat la conducerea Obştii.

Mitingul organizat ieri în Piaţa Prefecturii Gorj a fost autorizat pentru 150 de participanţi, perioada de desfăşurare fiind intervalul orar 09:00 – 11:00. În fapt, la protest au participat doar aproximativ 40 de membri ai Obştii de Moşneni Aninişeni – Radoşeni – Cărpinişeni din comuna Crasna. Motivul protestului ne-a fost explicat de unul dintre iniţiatori. „Cei din „vârful” Obştii, respectiv preşedinte, secretar, şi o parte dintre consilieri s-au corupt cu salariaţi cu funcţii înalte din instituţiile statului şi efectiv ne-au delapidat. Deci ne-au păgubit, pe româneşte. În acest fel noi nu mai putem exista; noi suntem decât cu numele proprietari. Au tăiat arborii, peste 40.000 de metri cubi în trei ani de zile, iar la oameni le-a scos ochii cu patru metri cubi de lemne de foc, buturi greu despicabile. Efectiv noi am ajuns la capul răbdărilor”, a explicat Constantin Tiriplică.

Protestatarii au solicitat funcţionarea instituţiilor statului

Organizatorii protestului, Pârjol Dumitru, Tiriplică Constantin, Hăşcău Gheorghe şi Tomescu Ion, membri ai Obştii de Moşneni Aninişeni – Radoşeni – Cărpinişeni au solicitat instituţiilor statului să funcţioneze după litera legii. Totodată aceştia au spus că protestează împotriva „unor fapte de abuzuri şi corupţie înfăptuite de preşedintele Obştii, Mituţoiu Dumitru şi secretarul Albă Marius, care e secretar al acestei obşti. Noi cerem instituţiilor statului să funcţioneze, să lucreze cum trebuie pentru că noi suntem contribuabili. Ne adresăm la toate instituţiile statului. Acum ne adresăm la Instituţia Prefectului. Avem şi o notă de protest pe care o să i-o înaintăm prefectului”.

Fapte de corupţie sesizate

_MG_7698Protestatarii au mai spus, de asemenea, şi că pe rolul instanţelor de judecată sunt procese pentru nemulţumirile lor, însă este bine ca şi prefectul să le cunoască. În memoriul înaintat prefectului, membrii Obştii din Crasna au sesizat o serie de probleme şi abuzuri: „în perioada ianuarie 2008-decembrie 2010, perioadă în care s-au aflat la conducerea obştii, au primit peste trei mii de lei subvenţie de la APIA Gorj, bani care au fost cheltuiţi în alte scopuri şi nu cele pentru care erau destinaţi. Au vândut peste 40.000 de metri cubi material lemnos pe picior, cu sume derizorii, cuprinse între 17,40 şi 45 de lei per metru cub, aducând astfel un imens prejudiciu proprietarilor obştii; au minţit şi manipulat membri obştii favorizându-i pe unii în detrimentul altora, iar celor care aveau tăria să-şi ceară drepturile îi ameninţau şi le luau cu de la ei putere drepturile băneşti ce li se cuveneau ca membri ai acestei asociaţii; au încheiat recent un contract de concesiune a fondului de vânătoare existent pe suprafaţa de 8.000 de hectare, în perioada în care nu mai erau de drept la conducerea obştii, încălcând astfel statutul şi legislaţia ţării”. Protestatarii au venit „înarmaţi” cu pancarte pe care erau scrise mesaje de genul: „Stop corupţie şi traficului de influenţă!”, „Stop jafului din pădurea noastră” şi altele. Din cei peste 700 de membri ai Obştii de Moşneni Aninişeni – Radoşeni – Cărpinişeni din comuna Crasna, nici 10% nu s-au strâns la protest; totuşi, aceştia speră şi aşteaptă să li se facă dreptate.

Prefectul a discutat cu o delegaţie a protestatarilor

Prefectul Judeţului Gorj, Vasile Liviu Andrei, a primit o delegaţie formată din şase reprezentanţi ai Obştii de Moşneni Aninişeni –Radoşeni – Cărpinişeni, care au protestat în faţa Palatului Administrativ. În timpul întrevederii, delegaţia a prezentat Prefectului nemulţumirile legate de exploatarea materialului lemnos, modul de acordarea a subvenţiile de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Gorj, precum şi un conflict existent între consiliul de administraţie şi membrii obştii. Prefectul Judeţului Gorj, Vasile Liviu Andrei, a primit memoriul înaintat de cei şase delegaţi şi a dispus formarea unei comisii care să verifice cele semnalate de protestatari.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here