Mediul de afaceri internaţional are bariere în Gorj

359

seminar vamaVineri la orele prânzului, s-a desfăşurat la sediul Prefecturii Gorj, un seminar organizat de Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Gorj. Seminarul a fost unul benefic deoarece s-a discutat posibilitatea atragerii de noi investiţii în Gorj datorită unor investitori străini şi fondurilor acestora.

Seminarul s-a intitulat „Rolul Autorităţii Vamale în sprijinirea mediului de afaceri” şi la acesta au participat reprezentanţi ai instituţiilor judeţene, politicieni, oameni de afaceri, agenţi economici din judeţ, dar şi Dan Mircea Matei, director executiv al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova. „Scopul acestei întâlniri a fost de informare a agenţilor economici despre etapele parcurse de autoritatea vamală în vedera îmbunătăţirii capacităţii administrative a acesteia. De asemenea, am ţinută să ne consolidăm transparenţa în activitatea vamală de la Gorj, precum şi să intensificăm colaborarea între autorităţile vamale la nivel central şi local, între mediul oamenilor de afaceri şi celelalte instituţii publice”, a declarat Gabriela Liao, director executiv al DJAOV Gorj.

Alternative pentru Gorj

Liviu Andrei, prefectul judeţuluui Gorj, face prebiziuni sumbre acestei regiuni datorită intransigenţei cetăţenilor şi a instituţiilor faţă de investitorii străini, din Europa sau de pe alte continente. „Poate acesta a fost unul dintre seminariile cele mai benefice care au fost făcute şi care se realizează. Eu am spus-o de-a lungul timpului şi o spun şi acuma că trebuie să găsim o alternativă la mine şi energie. Dacă nu găsim o alternativă sprijinind mediul de afaceri, sprijinind oamenii care vin să investească în Gorj, nu va exista nicio variantă. Nu ştiu cât pământul Gorjului ne va mai da de toate, aşa cum este acum şi să fie la fel de bogat la un standard ridicat. În acest context, ştiind că 30 de ani de acum încolo va mai putea rezista, noi trebuie să găsim variante. Şi varianta cea mai valabilă este să sprijinim mediul de afaceri”, a declarat prefectul judeţului nostru.

„Trebuie să ne deschidem barierele”

Prefectul judeţului Gorj a explicat şi de ce mediul de afaceri străin fuge de judeţul nostru: „Foarte mulţi oameni fug de Gorj. Cei mai mari investitori fug de Gorj. Noi trebuie să găsim variantele normale şi corecte ca să atragem investitori. În momentul în care punem barieră la intrarea în Gorj, oamenilor care vin aici le este frică de licitaţii, de felul în care se face promovarea acestora în Gorj, le este frică de felul în care se discută în Gorj, şi aşa nu vom face absolut nimic. Degeaba facem astfel de seminarii că totul rămâne la stadiul de discuţie şi ajungem tot la nivelul la care suntem. Trebuie să ne deschidem barierele, să lăsăm investiţiile străine în Gorj că nu ştiu dacă în ultimul timp s-au făcut astfel de investiţii, oameni puternici care să ofere o alternativă. Să vedeţi ce bine va fi atunci. Dacă ai ce pune pe masă, sigur că cei care sunt îşi oferă produsele exact aşa cum vor ei. Şi atunci noi vom putea să punem condiţii însă trebuie să fim deschişi”. Andrei a mai spus că de-a lungul timpului, au existat câţiva afacerişti străini din Italia şi Franţa care s-au interesat de posibile investiţii în judeţul nostru, dar care au renunţat pe parcurs, văzând că li s-a închis uşa în nas. „Eu am participat la vreo şapte şedinţe la care oameni din Franţa, din Italia, erau dispuşi să investească în Gorj. În momentul în care li s-au pus condiţii, nu am mai auzit de ei. Chiar pe e-mail, unii afacerişti din afara ţării mi-au trimis puncte de vedere legate de felul în care vroiau să vină şi în ce condiţii. Vroiau să investească în minele de uraniu, în minerele de cărbune din judeţul nostru care s-au închis. Foarte mulţi străini care vin cu idei pentru mediul mine-energie sunt primiţi cu reticenţă. Pe noi ar trebui să ne intereseze doar să găsim locuri de muncă”, a precizat Liviu Andrei.

Încasări mai mari în 2011

În timpul seminarului, şefa DJAOV Gorj a prezentat şi dinamica încasărilor pe semestrul I al acestui an în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, dacă în intervalul ianuarie – iunie 2010, DJAOV Gorj a încasat 169.858 de lei din accize şi 3.248.617 din drepturi vamale, în primul semestru al anului curent, încasările la accize au fost de 973.062 de lei, iar valoarea drepturilor vamale s-a ridicat la suma de 7.112.733 de lei. „În primul semestru al anului 2011, s-au desfăşurat operaţiuni vamale de import şi de export. Ţările din care s-au efectuat operaţiuni de import au fost China, Pakistan, Rusia, Turcia, Modova, Taiwan, Serbia, Vietnam, SUA, Macedonia, Albania, Ucraina. De asemenea, principalele destinaţii ale mărfurilor exportate din judeţul Gorj au fost Emiratele Arabe Unite, Serbia, Moldova, Egipt, China, Siria, Norvegia, Afganistan şi Turcia”, a declarat Gabriela Liao, directoarea instituţiei judeţene.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here