Medicilor de familie li se decontează 21 de consultaţii planificate

160

48129-0-copil_consultatie_medicÎn concordanţă cu prevederile noului contract-cadru, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) le decontează medicilor de familie 21 de consultaţii planificate pe zi. Fiecare pacient care trece de această cifră este nevoit să-şi achite contravaloarea consultaţiei.

Potrivit Proiectului de Norme metodologice de aplicare a contractului-cadru pentru anul 2011-2012, activitatea zilnică a medicilor de familie va fi contorizată, aceştia fiind obligaţi să lucreze minim 35 de ore pe săptămână şi să acorde consultaţii la domiciliu. De asemenea, medicii vor fi remuneraţi în funcţie de performanţe. În ceea ce priveşte punctajele prevăzute de noul contract, pe care trebuie să le realizeze medicii de familie, Mihai Moisescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Gorj spune că „din acest punct de vedere, contractul-cadru pentru 2011-2012 este mai bun pentru că există o diversificare a punctajelor”. Practic, potrivit lui Moisescu, „Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) decontează 21 de consultaţii planificate pe zi. Tot ce depăşeşte această cifră nu mai este decontat de CJAS. În acest caz, pacienţii plătesc medicului consultaţia, iar CJAS – ul le decontează reţetele şi tratamentele, pentru că bolnavii au calitatea de asiguraţi”.

Trei consultaţii pentru acelaşi episod de boală

În plus, potrivit aceluiaşi act normativ, Casa de Asigurări de Sănătate va deconta maximum trei consultaţii pentru acelaşi episod de boală acută sau subacută, pe asigurat, necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului şi a evoluţiei cazului. Numărul maxim de trei consultaţii se poate acorda cumulat atât la nivelul medicului de familie, cât şi la nivelul medicului specialist din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice. De asemenea, pentru evaluare clinică şi paraclinică, prescrierea tratamentului şi urmărirea evoluţiei bolnavilor cu afecţiuni cronice, casele de asigurări de sănătate decontează pentru un bolnav cu una sau mai multe afecţiuni cronice, o consultaţie şi prescripţia sau, după caz, prescripţiile medicale aferente, trimestrial, respectiv lunar, în funcţie de schema de monitorizare a fiecărei boli cronice.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here