Medicii SJU au îngrijit 60 de gorjeni mușcați de căpușe

875

De la începutul lunii aprilie până în prezent, 60 persoane din județul nostru au ajuns la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu, după ce au fost mușcate de căpușe. Medicii îi sfătuiesc pe gorjeni să își ia măsuri pentru a evita contactul cu aceste insecte.

Pe fondul fluctuaţiilor de temperatură şi al precipitaţiilor abundente căzute în ultima perioadă, tot mai multe persoane au ajuns victime ale căpușelor. “De la 1 aprilie, până în prezent, 60 persoane au ajuns la spital pentru îngrijiri, după ce au fost mușcate de căpușe”, a declarat Gigel Capotă, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.
Pentru a se proteja de eventualele “atacuri” ale căpuşelor, specialiştii din cadrul DSP recomandă oltenilor să îşi ia câteva măsuri de precauţie: protecţia individuală în cazul deplasării în zone de risc (purtarea unor haine deschise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură deasă); purtarea unor pantofi fără orificii sau decupaje; prezentarea la medic în cazul în care se constată prezenţa unei căpuşe fixată pe piele (atât în scopul extragerii corecte, cât şi în vederea educaţiei pentru observarea eventuală a apariţiei unor simptome).
Borelioza poate fi diagnosticată numai prin probe de laborator, dar nu mai devreme de 21 zile de la debutul înţepăturii de căpuşă. Creşterea numărului de boli infecţioase transmise prin vectori este favorizată de schimbările climatice – fluctuaţii de temperatură, precipitaţii abundente.

Muşcătura de căpuşă poate fi fatală
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj atrag atenţia populaţiei asupra urmărilor grave pe care le poate avea muşcătura de căpuşă. “Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă, dacă nu este tratată corespunzător. Este o boală care necesită tratament îndelungat, nefiind obligatorie internarea. Boala Lyme cum este denumită boala dată de muşcătura de căpuşă evoluează în mai multe stadii, stadiul iniţial este cu eritem local şi după aceea este migrator. Pot să apară complicaţii în timp, iar dacă nu se tratează poate duce chiar la decesul persoanei respective”, explică Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.
În cazul în care au fost muşcaţi de căpuşă, ar fi bine să se prezinte la medic.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here