Medicii şi asistentele din centrele de permanenţă, mai bine plătiţi

359

dspMinisterul Sănătăţii anunţă că începând cu 1 iunie 2011, vor intra în vigoare noi reguli pentru desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă. Veniturile medicilor de familie şi a asistenţilor medicali care asigură continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă în aceste centre vor fi suplimentate.

În Gorj funcţionează cinci astfel de centre şi există cereri pentru înfiinţarea altor cinci. Conform reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în cinci localităţi din judeţul nostru există centre de permanenţă. “La nivelul judeţului nostru, la ora actuală, avem centre de permanenţă în localităţile: Cătune, Mătăsari, Peştişani, Logreşti şi Samarineşti”, a precizat Elena Piţian, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. În plus, susţine aceeaşi sursă, „au mai depus cereri pentru înfiinţarea de centre de permanenţă şi autorităţile din alte localităţi: Prigoria, Căpreni, Godineşti, Tismana, Turburea. Deocamdată, încă nu se ştie dacă se vor înfiinţa; ele sunt în faza de proiect. Să vedem ce va fi după intrarea în vigoare a noului ordin, care se pare că va intra în vigoare la 1 iunie”.

În aceste localităţi, în cadrul centrelor de permanenţă, va fi asigurată asistenţă medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15:00-08:00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se va efectua în intervalul 08:00-08:00, a doua zi.

Tarif orar majorat pentru medici şi asistenţi

Odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, adică începând cu 1 iunie, s-a dispus şi majorarea tarifelor pentru medicii de familie care efectuează gărzi în centrele de permanenţă. Decizia aparţine Ministerului Sănătăţii, care a decis că un medic de familie va primi un tarif orar de 12,8 lei/h indiferent de gradul profesional, faţă de 10 lei/h aşa cum era prevăzut în prezent, tarif din care medicul era obligat să plătească şi utilităţile centrului.

În ceea ce-i priveşte pe asistenţii medicali, tariful acestora se va calcula în funcţie de salariul negociat indiferent dacă aceştia se află în contract cu casele de asigurări sau sunt angajaţi numai în serviciul de gardă, dar nu mai mic de 8 lei/h.

Mai mult decât atât, în cazul centrelor de permanenţă care sunt organizate în cabinetele medicilor de familie, aceştia primesc, în plus, încă 6,4 lei/h.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here