Medicii recomandă precauţie în privinţa administrării antibioticelor

215

Rezistenţa la antibiotice este una dintre cele mai importante ameninţări pentru siguranţa cetăţenilor. Medicii îi sfătuiesc pe pacienţii lor să evite administrarea de antibiotice fără recomandarea specialiştilor. Utilizarea inadecvată a antibioticelor este cauza rezistenţei la antibiotice.

Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj atrage atenţia cetăţenilor asupra pericolului la care se pot expune atunci când iau antibiotice fără ca acestea să fie prescrise de un medic. „Metabolizarea antibioticelor se face în ficat. Dată fiind toxicitatea acestor medicamente, administrarea haotică a lor va conduce la insuficienţă hepatică şi aşa ne trezim la 30 de ani cu hepatită toxică medicamentoasă”, precizează Moisescu.

Moisescu: „Farmaciştii sunt comercianţi de medicamente”
Rezistenţa la antibiotice este, un fenomen legat de modalitatea şi magnitudinea utilizării lor, iar utilizarea inadecvată a acestora este principala cauză a rezistenţei la antibiotice. Tocmai de aceea, preşedintele AMPF Gorj spune că nu este de acord cu farmaciştii care eliberează antibiotice fără prescripţie medicală. „Farmaciştii sunt comercianţi de medicamente şi dau antibiotice pe bandă rulantă. Niciunde în lume nu se mai întâmplă aşa”, menţionează Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj.
Specialiştii spun că nu trebuie luate antibiotice decât după ce se face analiza microbului ce a determinat infecţia. Dacă acest lucru nu este posibil în timp util atunci se prefera utilizarea unor antibiotice foarte puternice, cu spectru larg, care au şansă mare de succes. Este important de menţionat faptul că virozele nu se tratează cu antibiotice. De asemenea, nu se recomandă administrarea de antibiotice decât după trei zile de tratament cu agenţi antitermici – care să scadă febra şi să îmbunătăţească starea pacientului – dacă acest lucru nu este posibil, se prefera utilizarea cât se poate de tardivă de antibiotice redutabile – puternice.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here