Medicii recomandă precauţie în privinţa administrării antibioticelor

589

Rezistenţa la antibiotice este una dintre cele mai importante ameninţări pentru siguranţa cetăţenilor. Medicii îi sfătuiesc pe pacienţii lor să evite administrarea de antibiotice fără recomandarea specialiştilor. Utilizarea inadecvată a antibioticelor este cauza rezistenţei la acest tip de medicamente.

Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj, atrage atenţia cetăţenilor asupra pericolului la care se pot expune atunci când iau antibiotice fără ca acestea să fie prescrise de un medic. “Metabolizarea antibioticelor se face în ficat. Dată fiind toxicitatea acestor medicamente, administrarea haotică a lor va conduce la insuficienţă hepatică şi aşa ne trezim la 30 de ani cu hepatită toxică medicamentoasă”, precizează Moisescu.

Recomandările specialiștilor
Rezistenţa la antibiotice este un fenomen legat de modalitatea şi magnitudinea utilizării lor, iar folosirea inadecvată a acestora este principala cauză a rezistenţei la antibiotice.
Specialiştii spun că nu trebuie luate antibiotice doar după ce se face analiza microbului ce a determinat infecţia. Dacă acest lucru nu este posibil în timp util atunci se preferă utilizarea unor antibiotice foarte puternice, cu spectru larg, care au şansă mare de succes. Este important de menţionat faptul că virozele nu se tratează cu antibiotice. De asemenea, nu se recomandă administrarea de antibiotice decât după trei zile de tratament cu agenţi antitermici – care să scadă febra şi să îmbunătăţească starea pacientului – dacă acest lucru nu este posibil, se preferă utilizarea cât se poate de tardivă de antibiotice redutabile – puternice.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.