Medicii recomandă luarea de măsuri pentru evitarea îmbolnăvirilor de sezon

144

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal, pentru evitarea îmbolnăvirilor. La nivelul judeţului Gorj, la ora actuală, sunt disponibile peste şapte mii de vaccinuri antigripale.

Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Specialiştii în sănătate publică recomandă evitarea zonelor aglomerate şi expunerea prelungită la frig. „În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este necesar să se folosească mijloacele de protecţie adecvate. Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare este esenţială pentru menţinerea unui corp sănătos. De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente”, a declarat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Evoluţie medie a cazurilor de gripă
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile anunţă că în săptămâna 11- 17 februarie 2013 activitatea gripală evoluează cu intensitate medie, cu tendinţa de extindere regional în zona de nord-est şi în zona central. Conform CNSCBT, cazurile de gripă evoluează atât în formă medie, cât şi severă, preponderent la persoanele neprotejate cu vaccin gripal.
Până la data de 17 februarie 2013 au fost vaccinate antigripal 822 185 de persoane din grupe de risc în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii. La nivelul judeţului Gorj în cadrul campaniei de vaccinare antigripală au fost imunizate câteva mii de persoane. La ora actuală, în judeţul nostru sunt disponibile peste şapte mii de doze de vaccin antigripal.
Ca în fiecare an, în cadrul acestei campanii sunt vaccinate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical şi mai ales gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here