Medicii primesc mai mulți bani pentru gărzi

452

De la 1 octombrie, medicii vor primi mai mulți bani pentru gărzile efectuate. Noile prevederi au fost incluse în Ordonanța 43/31.08.2016 modificarea şi completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016. Potrivit ministrului Sănătății, un medic primar, cu o vechime de peste 20 de ani, dintr-o unitate clinică, poate câștiga pentru o gardă în weekend 1.200 de lei.

Plata gărzilor medicilor a fost reclementată, în sfârșit, într-un act normativ. Valentin Popa, președintele Sindicatului SANITAS Gorj, a menționat că la nivelul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu era liniște, contractele pentru efectuarea gărzilor fiind semnate și având valabilitate până la 1 octombrie. Din fericire, în ultima zi a lunii august a apărut Ordonanța 43/31.08.2016 modificarea şi completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, care vine cu precizări clare în privința plății gărzilor. “E ordonanța mult așteptată de medici. Ea reglementează plata gărzilor medicilor. Ordonanța 20/2016 se aplică în tot sistemul bugetar, deci și în asistența socială. Ordonanța nou apărută reglementează doar gărzile personalului cu studii superioare din sănătate, în afara timpului normal de lucru. În asistența socială nu există noțiunea de ‘’GARDĂ”. Noi, cei de la SANITAS, așa cum ne-am înțeles cu reprezentanții Guvernului, am încetat demersurile pentru declanșarea unor acțiuni de protest, așteptând noul act normativ. Iată că mult așteptata ordonanță a fost publicată”, a menționat Valentin Popa, președintele Sindicatului SANITAS Gorj.

Mai mulți bani pentru medici
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, miercuri, că medicii vor primi mai mulți bani pentru gărzi, dar și că unele sporuri vor crește cu 100%. Ministrul Sănătății a dat exemplul unui rezident de anul 3. “Gărzile se fac inclusiv de către rezidenți de la anul 3 încolo. Astfel, un rezident de anul 3, dintr-o unitate clinică, cu un spor de 50%, care este minimum pentru timpul săptămânii, va avea acum o plată netă de 257 de lei, în timpul săptămânii. De asemenea, o gardă pe timpul weekendului, dacă luăm un spor de 100%, vorbim despre 547 de lei. Dacă vorbim despre nivelul minim al sporului, atunci vorbim despre 411 lei. Deci un rezident va câștiga minim pentru o gardă 257 de lei în timpul săptămânii, respectiv 411 lei în timpul weekendului, acesta fiind nivelul minim. La nivelul maxim, vorbim de 547 de lei în timpul weekendului”, a explicat Vlad Voiculescu.
Potrivit ministrului Sănătății, un medic primar, cu o vechime de peste 20 de ani, dintr-o unitate clinică, poate câștiga pentru o gardă în weekend 1.200 de lei. “Dacă vorbim despre weekend și calculăm cu un spor de 100%, atunci vorbim de 1.200 de lei în mână pentru o gardă în weekend, iar pentru o gardă în timpul săptămânii cu un spor de 75%, adică la un nivel superior, vorbim de 800 de lei bani în mână”, a arătat Voiculescu.
Ministrul a mai precizat că există încă loc de îmbunătățiri în privința plății gărzilor.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here