Medicii nu mai părăsesc sistemul sanitar gorjean

112

spital 700Nu cu mult timp în urmă ne confruntam cu un val de plecări în rândul medicilor gorjeni; aceştia părăseau sistemul sanitar de la noi pentru un loc de muncă în străinătate, mult mai bine plătit. Acum situaţia s-a schimbat, nemaifiind înregistrate plecări masive.

Sistemul sanitar românesc este o dezamăgire nu doar pentru pacienţii care se tratează în cadrul său, ci şi pentru cadrele medicale. De departe acesta nu are cum să satisfacă nevoile unui medic. Nemulţumiţi de condiţiile de lucru şi de salariile mult sub aşteptările lor, medicii gorjeni au căutat spital dobritasoluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei. Astfel, foarte mulţi dintre ei au preferat să părăsească ţara căutându-şi un loc de muncă în străinătate. Totuşi, se pare că acest fenomen a început să dispară, fiind tot mai puţine solicitările în acest sens. „În ultima perioadă nu au mai plecat în străinătate medici. Probabil că s-au schimbat lucrurile şi acolo”, spune Constantin Pălivan, director medical şi purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Medicii pleacă de la Dobriţa doar în vacanţă

Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu (Spitalul Dobriţa) este, de asemenea, o unitate de unde, în trecut, cadrele medicale au plecat; acum, însă angajaţii săi pleacă de acolo doar în vacanţă. „Nu a plecat nimeni de la noi în străinătate. Doar o doctoriţă a plecat, dar a mers la un spital tot din judeţul nostru, la Târgu-Cărbuneşti. În rest, ar mai vrea să plece chimista, dar ea pleacă în concediu”, a precizat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. De altfel, conducerea Spitalului Dobriţa caută soluţii pentru angajarea unor noi cadre medicale şi chiar consideră că se încadrează în prevederile legale pentru a putea organiza concurs de angajare. Reforma din sistemul sanitar nu a rezolvat problemele personalului medical din spitalele gorjene. Nici după redistribuirea celor din unităţile desfiinţate sau reprofilate nu s-a acoperit necesarul de cadre medicale. De aceea, faptul că, deocamdată, nu s-au mai înregistrat cazuri de plecări în rândul medicilor, nu poate fi decât un motiv de bucurie atât pentru manageri, cât mai ales pentru pacienţi.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here