Medicii ne învață cum să tratăm astenia

906

Primăvara şi-a intrat în drepturi şi, odată cu ea, au început să apară şi simptomele asteniei. Medicii susţin că aceasta se tratează cu aport de vitamine şi odihnă. Mulți dintre cei afectaţi încearcă să facă faţă situaţiei fără a apela la un medic, dar există numeroase situaţii când o vizită la un specialist este mai mult decât indicată, mai ales că la unele persoane starea de oboseală vine însoţită de o depresie. Medicul Mihai Moisescu spune că perioada asteniei de primăvară poate să dureze o lună de zile.

Din ce în ce mai multe persoane resimt, în această perioadă, efectele instalării primăverii. Potrivit specialiştilor, astenia de primăvară este un dezechilibru în organism. Pe parcursul sezonului rece, aportul de vitamine şi minerale scade din cauza dietelor sau alimentaţiei nesănătoase şi astfel efortul depus în acest sezon duce la epuizarea celulelor, care, odată cu începerea primăverii, tind să consume mai multă energie decât produc.

Simptome şi tratament
Astenia de primăvară nu este o boală, ci un simptom, o tulburare, care durează de la o săptămână până la o lună, dar care nu apare la toată lumea, femeile, vârstnicii şi adolescenţii având, în general, predispoziţie la ea. Primele semne care ne duc cu gândul la astenia de primăvară sunt stările de irascibilitate acută, oboseală fizică şi surmenaj psihic, la acestea adăugându-se dereglări de somn, ameţeli, dureri de cap, senzaţie de slăbiciune fizică şi stări de nelinişte permanentă. Când ne confruntăm cu aceste simptome, „e momentul să tragem un semnal de alarmă şi să luăm măsurile ce se impun. În primul rând trebuie să ştim că stările prin care trecem se datorează lipsei de vitamine si de minerale pe care organismul nostru o resimte acut la sfârşitul sezonului rece. Simptomele asteniei de primăvară sunt cele de oboseală, iritare, de stare de melancolie, de abatere şi apar din cauza faptului că celulele obosesc. Trecerea bruscă de la sezonul rece la cel cald afectează sistemul nervos central, care duce la apariţia stărilor nervoase, durerilor de cap, oboseală, disconfort şi somnolenţă. Pentru a trata astenia de primăvară se recomandă consumul de fructe şi legume care aduc un aport important de vitamine şi minerale organismului. “Suntem deja în perioada asteniilor, care durează cam o lună de zile. Astenia de primăvară se tratează cu aport de vitamine, în special vitamina C. Recomand trei-patru comprimate de vitamina C pe zi”, menţionează medicul Mihai Moisescu. De asemenea, trebuie acordată mai multă atenţie odihnei, deoarece în timpul somnului, corpul se reface. Mişcarea face foarte bine corpului şi sunt recomandate plimbările prin parcuri, astfel organismul se va adapta mai uşor schimbărilor apărute odată cu venirea primăverii. Verdeţurile de sezon sunt excelente mai ales pentru persoanele care suferă de anemie. Astfel, salata verde, urzicile şi spanacul fac minuni în tratarea asteniei. Alte alimente utile în astenia de primavară sunt fructele, în special cele cu un conţinut bogat în vitamina C, cum sunt merele şi citricele. O altă recomandare este să consumăm cât mai multe lichide, deoarece acestea detoxifică organismul.

Consecinţele asteniei
Depresia este o afecţiune serioasă, cauzată de astenia de primăvară, caracterizându-se printr-o stare de tristeţe acută, de pierdere a încrederii în sine. Partea gravă este că, după dispariţia asteniei, depresia rămâne. Ea necesită, în cele mai multe cazuri, tratament de specialitate. Este posibil ca astenia de primăvară să ne afecteze şi viaţa profesională, întrucât atunci când suferim de această tulburare, nu mai suntem la fel de ordonaţi şi atenţi şi nici promţi în acţiunile pe care le întreprindem. De asemenea, şi pe plan social se pot întâmpina dificultăţi din cauza irascibilităţii ce caracterizează persoanele astenice, făcându-le aproape insuportabile ca şi companie.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.