Medicii îi sfătuiesc pe gorjeni să evite mieii mici

212

În fiecare an, carnea de miel se vinde atât în galantarele magazinelor autorizate sanitar-veterinar, cât şi în zonele special amenajate pentru tăierea şi comercializarea mieilor. Când vine vorba de cumpărare, clineţii trebuie să ţină cont de o serie de aspecte: carnea proaspătă are o culoare rozalie şi trebuie să fie elastică, nu trebuie să miroasă şi nici să prezinte la suprafaţă mucilagii.

Greutatea face diferenţa
Cei care cumpără miel trebuie să fie foarte atenţi la greutatea acestuia. Ideal ar fi să aleagă miei care cântăresc 12-14 kilograme. Cei mai mici, mai ales cei sub 10 kilograme, au carnea foarte indigestă, conţin colagen şi oxipurine care dăunează mai ales persoanelor care suferă de gută. În plus, mielul din care se face friptura ar trebui să aibă peste zece kilograme, după cum recomandă medicii. „Este bine ca mielul să fie de peste 10-12 kilograme pentru că dacă este sub zece kilograme are purină, care este o substanţă toxică pentru ficat şi pancreas. Carnea de miel trebuie să fie de culoare roz pal, elastică şi acoperită de o pojghiţă albă şi tare. Mielul cade greu la stomac şi trebuie consumat în cantităţi moderate”, a explicat Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medcilor de Familie Gorj. De reţinut faptul că, după ce este cumpărată, carnea de miel trebuie depozitată în frigider la temperaturi de – 4 grade Celsius. Carnea şi produsele din carne proaspătă nu trebuie aşezate lângă legume, fructe sau alte alimente pentru a preveni contaminarea acestora. Carnea de miel, o adevărată vedetă în cadrul meniului pascal, trebuie preparată după reţete speciale şi este bine să o consumăm cu moderaţie, fiind o carne grea pentru stomac.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here