Medicii din “Mafia Permiselor”, trimiși în judecată

258

Final de anchetă în dosarul complex al permiselor de conducere și nu numai, obținute în mod fraudulos la Târgu Jiu, cu ajutorul unor medici dispuși să își pună parafa pe fișe medicale fără să îi vadă pe cei care trebuiau examinați. Procurorii Parchetului General au întocmit rechizitoriul și au dispus trimiterea în judecată a nouă persoane, majoritatea medici de renume din municipiu, o parte dintre ei trecând deja prin spatele gratiilor, fiind arestați preventiv la sfârșitul anului trecut și eliberați ulterior.

Dana Vodislav, Elena Dinică Băltărețu, Rodica Lehner, Valentina Elena Oprișor, Elena Liliana Răcman, Eugenia Adam, Vasile Silian, Carmen Vioreanu și Virgil Vasile Băltărețu Dinică, fiul medicului cu același nume, sunt inculpații care pentru o bună bucată de timp de acum încolo vor apărea în fața judecătorilor de la Tribunalul Gorj pentru a răspunde acuzațiilor ce le sunt aduse, asta în cazul în care nu decid cumva să recunoască faptele și să pună punct acestei povești într-un interval scurt de timp. Majoritatea sunt medici de diferite specializări, de la oftalmologie și radiologie, până la psihiatrie și psihologie, ori simplu medic de familie sau asistent medical. Cu toții sunt judecați, în funcție de faptele comise, pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influenţă, luare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu sau, după caz, de trafic de influenţă, dare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu.
Ancheta făcută de procurorii din București vizează perioada ianuarie – octombrie 2013, când fiecare medic pus sub acuzare a eliberat până la aproape 2700 de fișe medicale ștampilate „în alb”. Actele medicale erau folosite de gorjeni pentru a obține permise de conducere, permise de port-armă sau pe unde mai aveau nevoie de așa ceva, inclusiv pentru angajări, pentru fiecare fișă medicală un solicitant plătind cam 5 lei pentru o ștampilă și până în 95 de lei pentru toată fișa. Toată afacerea se derula prin cabinetele medicale ale medicilor vizați de acest dosar, cabinete care, anul trecut în noiembrie, au fost percheziționate de mascații veniți de la București pentru această anchetă. Sumele încasate de cei puși sub acuzare nu sunt deloc unele de neglijat, mascații ridicând din cabinetele medicale sau de la domiciliile medicilor sute de mii de lei, în topul clasamentului fiind Dana Vodislav.
„Astfel, inculpatei Vodislav Dana-Maria i-au fost indisponibilizate sumele de 864.992 lei şi 4.840 euro, precum şi un număr de 90 obiecte din aur şi argint, în valoare de cca. 45.988 lei, bunuri ridicate cu prilejul percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţa şi sediile cabinetelor medicale aparţinând inculpatei. ..()… De asemenea, în cauză urmează a fi dispusă, în temeiul dispoziţiilor art. 112 lit. e Cod penal, faţă de inculpata Vodislav Dana-Maria confiscarea sumei de 222.870 lei, reprezentând contravaloarea unui număr de 2.622 fişe medicale falsificate eliberate de cabinetul său”, se arată într-un comunicat de presă. Următoarea în top este Băltărețu, de la care mascații au ridicat peste 216.000 de lei, iar de la Lehner urmează să fie confiscată suma de peste 44.000 de lei, de la restul medicilor fiind confiscate sume mai mici, de până în 25.000 de lei, procesul acestora urmând să înceapă în perioada următoare la Tribunalul Gorj.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here