Medicii de la UPU Târgu-Jiu îşi dau cu stângu-n dreptu’ – Uite bronhoscopul, nu e bronhoscopul!

174

17747Medicii Spitalului de Urgenţă din Târgu-Jiu şi-au amintit luni că au bronhoscop, aparatul despre care susţineau vineri seara, atunci când un copil s-a înecat cu un bob de fasole, că nu-l deţin. Medicii au dat de bronhoscop după ce jurnaliştii au indicat prezenţa a două astfel de aparate în spitalele din Gorj.

După descoperirea aparatelor, medicii de la Târgu-Jiu au explicat că un asemenea bronhoscop nu ar fi fost de fapt necesar în cazul copilului, care avea nevoie de un alt aparat mult mai complex. Concluzia a venit chiar de la directorul medical al Spitalului Judeţean din Târgu-Jiu: A fost o eroare de comunicare!

În urmă cu câteva zile, atunci când la spital s-a prezentat o mămică disperată cu fiul său de doar un an şi nouă luni pentru că înghiţise un bob de fasole, medicii au declarat că din dotările spitalului lipseşte un bronhoscop care costă 100.000 de lei. După ce l-au tratat cu metode tradiţionaliste, medicii l-au trimis la spitalul din Craiova pentru a fi salvat. Concluzia a fost clară: “Nu deţinem un bronhoscop la Spitalul Judeţean şi nici într-un alt spital din Gorj. Din această cauză vom transporta copilul la Craiova”. Asta a comunicat Gheorghe Neaţă, chiar managerul Spitalului Judeţean Târgu-Jiu în noaptea de vineri, când băieţelul era mai mult mort decât viu în braţele medicilor.

Lipsă de comunicare sau de competenţă?

Luni, după ce jurnaliştii au descoperit că ar exista de fapt două astfel de aparte în dotarea spitalului, managerul a dat-o la întors. “Nu m-am referit la acel aparat, ci la altul pe care nu-l deţinem. Sigur că ştiam că avem în dotarea spitalului un bronhoscop, dar nu avem unul pentru copii”, a explicat Neaţă.

Medici specialişti în bronhoscopie susţin că se putea interveni şi cu acest aparat dacă exista o echipă de medici specialişti. Dacă ar fi ajutat sau nu acest aparat copilul venit în stare gravă la spital cu bobul de fasole în plămâni, nu se ştie, cert este că medicii de la Gorj, habar nu au ce echipamente deţin în spital. “A fost o lipsă de comunicare. Avem bronhoscop şi noi, Spitalul Judeţean şi Sanatoriul de Boli Tuberculoase de la Dobriţa. Nu există tubulatură pentru copii şi personalul trebuie specializat, dar bronhoscop avem şi este un aparat nou”, a explicat directorul medical al Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, Constantin Pălivan. Vineri noaptea un copil de un an şi nouă luni a fost adus în stare gravă la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Jiu, după ce înghiţise un bob de fasole. Medicii l-au bătut pe spate, l-au luat de picioare şi l-au lăsat cu capul în jos şi au ajuns la concluzia că pentru a fi salvat e nevoie de bronhoscop. L-au trimis de urgenţă la Craiova, iar pe drum copilul a făcut stop cardio respirator. Ambulanţierii au reuşit să-l stabilizeze, iar medicii de la Craiova l-au salvat pe micuţ, după ce i-au scos bobul de fasole din plămâni.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here