Medicii de la Cărbunești și-au recunoscut șpăgile

364

Cei trei medici de la Spitalul de Urgență din Târgu Cărbunești au fost audiați ieri la Tribunalul Gorj în cadrul procesului în care sunt judecați pentru fapte de corupție, ei recunoscând acuzațiile ce le sunt aduse.

Fiecare dintre ei a povestit propria variantă despre banii primiți de la pacientele pe care le-au operat contra unor sume de bani, aceștia insistând pe ideea că nu au condiționat actul medical. Precizarea vine în contextul în care în rechizitoriul procurorilor se precizează destul de limpede faptul că pacientele acestora știau că trebuie să dea bani pentru a fi tratate medical corespunzător, medicii fiind singurii care ar fi trebuit să spună „NU”, chiar dacă ei au menționat că banii le-au fost băgați cu forța în buzunar. Cel mai în vârstă dintre cei trei, Aurelian Dobran, șef al secției ginecologie de la spitalul amintit, a menționat că are aproape 30 de ani de când conduce secția respectivă, precizând că niciodată nu a condiționat actul medical de primirea unor sume de bani sau a altor foloase necuvenite. Cu toate acestea, medicul nu prea știa nici el câți bani avea în buzunar în momentul flagrantului, precizând că circulă destul de mult cu mașina și că are întotdeauna o sumă disponibilă în buzunar pentru situații neprevăzute în trafic. Și medicul Dana Uțupanu avea la ea în momentul flagrantului peste 3000 de lei, ea recunoscând că 800 de lei proveneau de la flagrant, iar restul îi ținea prin portofel pentru că tocmai făcuse o refinanțare la un credit anterior. Anestezistul Grigore Dinu avea ceva mai puțini bani prin buzunare în momentul flagrantului, câteva sute de lei, menționând că 200 de lei nu știe de unde îi avea acolo, iar alți 200 de lei fuseseră băgați în buzunar de soțul unei paciente, cel care a făcut și denunțul la Poliție și Parchet.
În schimb, medicul anestezist a cerut ieri instanței să îi permită să meargă din nou la lucru pentru că are nevoie de bani, el precizând că este divorțat și plătește o pensie alimentară, iar din anii trecuți are de achitat ratele la un credit bancar. Dana Uțupanu a cerut și ea să i se permită să facă arestul la domiciliu la domiciliul părinților săi, la Stoina, nu la apartamentul său de la Târgu Jiu, medicul menționând că acolo are băiatul de 4 ani și că acolo a stat în permanență în ultimii ani, chiar dacă nu poate dovedi cu acte. Aurelian Dobran a fost ceva mai reținut în solicitările adresate instanței, el menționând doar că îi pare rău că la final de carieră, în prag de pensionare, are parte de un astfel de eveniment. Avocații celor trei, dar și procurorul de caz, au cerut și ei judecătorului Laura Mihaela Sarcină schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care sunt judecați medicii, discuțiile pe acest subiect prelungindu-se destul de mult timp, apărătorii dorind să obțină pedepse cât mai mici pentru clienții lor, o sentință urmând să fie cunoscută, cel mai devreme, la viitorul termen din acest proces.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here