Medicii de familie vor face gărzi la domiciliu

1525

Oficialii din Ministerul Sănătăţii au elaborat un proiect de lege prin care modifică unele articole din Legea Sănătăţii. Unul dintre aceste articole face referire la medicii de familie. Potrivit modificărilor legislative, medicii care nu sunt implicaţi în activitatea centrelor de permanenţă vor fi obligaţi să asigure garda la domiciliu. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj spune că nimeni nu poate fi obligat să muncească, dar că orice activitate plătită este binevenită.

Odată intrată în vigoare modificarea legislativă amintită, mai mulţi medici ce acoperă o anumită rază teritorială vor fi pe rând de gardă, iar cel care este la rând va fi de găsit mereu la telefon, el putând fi anunţat sau chemat la cazurile urgente. Practic, pacientul va suna tot la 112 atunci când va avea o problemă medicală, iar în funcţie de gravitatea situaţiei, el va fi direcţionat către medicul de familie. Deocamdată, oficialii nu au stabilit cum vor fi plătiţi medicii pentru aceste servicii şi cum se va deconta combustibilul mijloacelor de transport utilizate, aceste lucruri urmând a fi precizate în normele de aplicare a legii.

Moisescu: „Este ca în sistemul francez”
Mihai Moisescu, preşedintele APMF Gorj a spus că nimeni nu poate fi obligat să muncească, însă pentru medici orice activitate plătită este binevenită. El a mai precizat că acest sistem se regăseşte şi în Franţa, însă puţin diferit faţă de ce se doreşte să se implementeze în ţara noastră. „Nimeni nu poate fi obligat să muncească, potrivit Constituţiei României. Dacă se va introduce acest sistem, prin care medicii câştigă bani, este binevenit. Sistemul este 90% francez, iar acolo, medicul care face o astfel de gardă este plătit cu 840 de euro pe gardă, adică pe 12 ore”, a explicat Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.
O idee similară, ca medicii de familie să asigure gărzi la domiciliu, a mai fost vehiculată şi în 2009, dar nu s-a pus niciodată în practică, medicii opunându-se gărzilor la domiciliu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here