Medicii de familie, plătiţi bine pentru consultaţii la domiciliu

591

moisescuAproape de trei ori mai mult valorează o consultaţie la domiciliu comparativ cu una efectuată la cabinetul medicului de familie. În contractul pe care fiecare medic îl are cu casa de asigurări de sănătate are prevăzut un număr de maxim 20 de consultaţii la domiciliu, în decursul unei luni de zile.

 

Conform contractului cadru, fiecare medic de familie poate efectua maxim o consultaţie la domiciliu pe zi, fiind obligat să se încadreze în 20 de consultaţii pe lună. „Pentru vizitele la domiciliu medicii de familie sunt plătiţi de CJAS; ei au prevăzut în contract acordarea a cinci consultaţii la domiciliu pe săptămână, acestea intrând pe servicii plătite”, e precizat Daniel Şurlea, director adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.

Vizitele la domiciliu, mai bine plătite

Conform legislaţiei în vigoare, un medic de familie poate realiza un maxim de 2.700 de puncte din consultaţii într-o lună, adică 470 de consultaţii. Acestea sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. O simplă consultaţie la cabinetul medicului de familie valorează 5,5 puncte. Una la domiciliu este 15 puncte. „O vizită la domiciliu valorează 15 puncte. Un consult la cabinet este 5,5 puncte. Tot ce trece de o consultaţie pe zi la domiciliu se plăteşte de către pacient”, explică medicul Mihai Moisescu, Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj. Cât priveşte valoarea unui punct, Moisescu spune că „un punct este 1,8 lei”. Prin urmare, medicii de familie sunt interesaţi să facă aceste vizite la domiciliul pacientului. Mai mult, în prima lună de viaţă a copiilor, medicul de familie este obligat să facă o vizită la domiciliul acestuia.

Creşte bugetul medicilor de familie

Bugetul alocat medicilor de familie pentru anul viitor se pare că va fi majorat. Totuşi, valoarea punctului rămâne neschimbată. Prin urmare, medicii de familie chiar se întreabă ce se va întâmpla cu aceşti bani. „Banii pentru medicii de familie sunt mai mulţi în 2012, cu vreo 14%. Dar a apărut şi proiectul normelor de aplicare, unde scrie că punctul nu se scumpeşte, rămâne la valoarea actuală. Şi mă întreb: ce se va întâmpla cu cei 14%?”, menţionează Mihai Moisescu, Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.

Minodora Sucea

2 COMENTARII

  1. Matusa mea are 92 de ani si n-a mai iesit din casa de vreo t3 ani , este hipertensiva , are ameteli si dureri de toate felurile , ca la 92 de ani . Ca s-o ajut , desi am si alte treburi, m-am oferit sa ma duc sa-i iau reteta lunara . Medicul de familie al batranei imi cere sa o car la cabinet , n-are importanta ca abia se misca, .Am dus-o odata cu taxiul ( o cheltuiala in plus –are pensie 800 lei) a pus-o sa astepte doua ore pe un scaun ,cocosata de dureri.Nu vrea sa-i faca reteta lunara si eu sa ma duc s-o iau. Intreb — acest medic de familie chiar are dreptul sa-si bata joc de o batrana de 92 de ani ?

  2. Batrina in virsta de 92 ani poate fi consultata la domiciliu pentru boala cronica de 4 ori/an, in rest poate fi consultata pentru afectiuni acute sau urgente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here