Medici jigniți și amenințați de rudele pacienților. „Mesaje greu de reprodus”

1763

Situație neplăcută la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu. Medicii de la secția Boli Infecțioase și Compartimentul ATI-Covid, unde sunt internați și tratați pacienții infectați cu noul coronavirus, spun că au ajuns să fie jigniți și chiar amenințați verbal de rudele bolnavilor. „Din păcate, chiar dacă ne aflăm în valul cinci al pandemiei de coronavirus, încă există cetățeni care îi acuză și îi amenință pe medici. Au fost situații în care anumiți aparținători au sunat pe secție, pe linia fixă a unității, și au transmis medicilor și personalului medical mesaje greu de reprodus”, susțin reprezentanții spitalului.

Pentru că nu le este permis accesul în spital, rudele și aparținătorii pacienților infectați cu Covid pot afla zilnic informații despre situația celor dragi la numerele de telefon puse la dispoziție de către spital.
„Aparținătorii legali (soț, soție, fiu, fiică etc – menționat de pacient și înscris în foaia de observație clinică generală întocmită de personalul medical) ai pacienților internați cu COVID-19 în Secția Boli Infecțioase sau la Compartimentul ATI – COVID din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu (clădirea de pe strada A.I. Cuza-Pasarelă) sunt rugați să comunice doar prin intermediul numărului de telefon mobil de pe fiecare secție în parte, legat de starea de sănătate a pacientului. Aparținătorii vor discuta telefonic fie cu medicul curant, fie cu medicul de gardă. Rugăm aparținătorii să folosească un limbaj civilizat, deoarece în ultima perioadă au existat situații în care medicii și personalul medical au fost jigniți și uneori chiar amenințați verbal”, a declarat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
Deși ne aflăm în valul cinci al pandemiei de coronavirus, încă există cetățeni care îi acuză și îi amenință pe medici, mai spun reprezentanții spitalului. „Au fost situații în care anumiți aparținători au sunat pe secție, pe linia fixă a unității, și au transmis medicilor și personalului medical mesaje greu de reprodus. În aceste secții sunt tratați oameni care au neapărată nevoie de îngrijire medicală, cazuri grave, pacienți care se luptă cu boala pentru propria viață. Cu siguranţă aceștia nu vor ca medicii care trebuie să se concentreze pentru a îi salva, să fie jigniți și să fie învinovățiți de lucruri care nu au nicio legătură cu realitatea”, a mai declarat Mihaela Țicleanu.

Program stabilit cu șefii de secție
De comun acord cu medicii șefi de secție, conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a stabilit un program orar în care aparținătorii pot discuta telefonic despre starea rudelor internate.
În ceea ce privește secția Boli Infecțioase, aparținătorii pot suna zilnic, în intervalul orar 12:00 – 14:00, la numărul de mobil 0741.151.253. Pentru a afla care este starea de sănătate a pacienților internați la Compartimentul ATI-COVID, aparținătorii pot suna zilnic, în intervalul orar 11:30-13:30, la numărul de mobil 0744.571.760.
„Aparținătorii să înțeleagă că s-a stabilit un interval orar în care medicii să le poată răspunde la telefon tocmai pentru a le permite acestora să își facă treaba și să îngrijească pacienții. Menționăm că în afara orelor comunicate mai sus, aceste telefoane mobile vor fi închise. Dacă în acest interval starea de sănătate a pacientului se va agrava, medicul curant sau medicul de gardă va anunța aparținătorul desemnat pentru comunicare în foaia de observație”, transmit reprezentanții spitalului.

Program de ridicare a pachetelor
Pandemia de coronavirus a schimbat regulile de vizitare a pacienților internați în secțiile Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, dar cu toate că aceste reguli sunt în vigoare din toamna anului trecut, unele nu sunt respectate.
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu transmit aparținătorilor rugămintea de a respecta programul de ridicare a pachetelor pentru bolnavi.
„Programul este afișat la intrările în unitate, mai exact la poarta unității medicale și este următorul: de luni până duminică, în intervalele orare 08:00 – 09:00, 11:00 – 12:00 și 19:30 – 20:30. Apelăm la bunăvoința aparținătorilor și sperăm să conștientizeze că nerespectarea acestui program poate duce la perturbarea activității personalului de pe secții, dar și la diminuarea timpului alocat îngrijirii pacienților și a timpului destinat procesului de curățenie și dezinfecție”, a comunicat SJU Târgu-Jiu.
Începând cu data de 18.09.2021 s-a aprobat suspendarea programului de vizită pentru aparținătorii pacienților internați în secțiile Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu până când situația epidemiologică va permite revenirea la programul normal de vizită.
„Menționăm că în contextul situației generate de pandemia COVID-19, vizitele se pot efectua la pacienții în stare critică/severă și sunt permise numai cu acordul medicului curant/medicului de gardă care stabilește momentul când pacientul poate fi vizitat”, a precizat SJU Târgu-Jiu.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here