Medicamente mai ieftine

331

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, miercuri, două decizii privind preţul medicamentelor. Cel pentru medicamentele inovative ieşite de sub patent va scădea cu 35%, iar preţul maximal al medicamentelor va fi stabilit prin ordin de ministru. Bodog nu a dat însă un termen pentru aplicarea acestor măsuri.

Reducerea prețurilor la medicamente ar putea conduce la dispariția acestora de pe piață. Reprezentanţii producătorilor de medicamante şi ai distribuitorilor avertizau săptămânile trecute că o astfel de măsură de reducere de preţ va duce, în timp, la dispariţia din ţara noastră a cel puţin 120 de terapii. “Am convenit aplicarea măsurii din programul de guvernare – reducerea cu 35% a preţului la medicamentele inovative care îşi pierd patentul. Practic, calculul preţului se face la nivel de MS, la nivel de politica medicamentului. Noi intenționăm ca acest calcul să îl efectuăm în colaborare cu Agenția Națională a Medicamentului”, a spus Florian Bodog.
Ministrul a mai precizat că ordinul va putea fi reglat în momentul în care avem orice semnale cu privire la un anumit pericol în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente sau accesul pacientului la medicamente se poate regla mult mai ușor decât printr-o hotărâre de guvern.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here