Media de la Evaluarea Națională, și cu 5 puncte mai mică decât media de absolvire a gimnaziului

654

361 de absolvenți de gimnaziu din județul Gorj au medii de admitere la liceu cuprinse între 2,29 și 4,99. Motivul: media mică de la Evaluarea Națională, care are o pondere de 80% în calcul mediei de admitere la liceu. Rezultatele slabe de la Evaluarea Națională nu apar însă, cum s-ar putea crede, doar în cazul elevilor care nu au reușit să obțină note bune nici în cursul anilor de gimnaziu. De exemplu, dintre candidații cu medii de admitere sub 5, aproape 30 au media de absolvire a gimnaziului mai mare sau egală cu 8. În unele cazuri, diferența dintre media de absolvire a gimnaziului și media la Evaluarea Națională este mai mare de 5 puncte.

Ierarhia județeană a absolvenților de gimnaziu, publicată de Ministerul Educației pe site-ul admitere.edu.ro, a scos la iveală și diferențele semnificative ce apar, uneori, între media de absolvire a claselor V-VIII și cea obținută de acesta la Evaluarea Națională, diferențele ce nu apar, cum s-ar putea crede, doar în rândul candidaților ce provin de la unități de învățământ din mediul rural. De exemplu, în Gorj, dintre cei 361 de candidați cu medii de admitere cuprinse între 2,29 și 4,99, 26 au obținut la Evaluarea Națională medii cu 4 sau chiar 5 puncte mai mici decât mediile de absolvire a gimnaziului, care, în toate cele 26 de cazuri, au fost peste 8. Diferențe ce depășesc 5 puncte apar în cazul a patru candidați, provenind de la următoarele unități de învățământ: Școala Gimnazială Capu-Dealului, Brănești (media de absolvire – 8.04; media la Evaluarea Națională – 2,50), Liceul cu Program Sportiv (media de absolvire 8.30; media EN – 2,65), Școala Gimnazială Nr. 1 Albeni (media de absolvire – 8,22; media EN – 3,20) și Școala Gimnazială Nr. 1 Văgiulești (media de absolvire – 8,52; media EN – 3,40). În cazul altor 22 de candidați, diferențe dintre cele două medii sunt cuprinse între 4,03 și 4,97 de puncte. Candidații respectiv au absolvit următoarele unități de învățământ: Școala Gimnazială Prigoria, Școala Gimnazială Cîlnic, Școala Gimnazială Bărbătești, Liceul Tehnologic Stoina, Școala Gimnazială Nr. 1 Peșteana Jiu, Bîlteni, Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu (2), Școala Gimnazială Budieni, Scoarța (2), Școala Gimnazială Stănești, Școala Gimnazială Crușeț, Școala Gimnazială Motru-Sec, Padeș (2), Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia (2), Școala Gimnazială Nr. 1 Rovinari, Școala Gimnazială Nr. 1 Florești, Țânțăreni, Școala Gimnazială ”Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu (2), Școala Gimnazială Nr. 1 Văgiulești, Școala Gimnazială ”Pompiliu Marcea” Târgu-Jiu, dar și Colegiul Național ”Spiru Haret” Târgu-Jiu. Nu sunt singurele cazuri în care se remarcă diferențele dintre cele două medii, dar sunt printre cele mai mari. În calculul mediei de absolvire a gimnaziului intră însă mediile obținute la toate disciplinele, nu doar cele de la disciplinele la care susține Evaluarea Națională, așa că este posibil ca elevii respectivi să fi avut medii mici la Matematică și Limba română și pe parcursul anilor de gimnaziu. La fel de posibil este ca emoțiile să-și fi pus amprenta pe performanța elevilor în timpul examenului. Cert este că, ținând cont de ponderea pe care o are media de absolvire a gimnaziului în calculul mediei de admitere la liceu, situațiile în care notele din gimnaziu nu reflectă cunoștințele elevilor nu-i vor ajuta prea mult pe aceștia când vine vorba de admiterea la un liceu considerat bun.

Ultimele zile de completare a fișelor cu opțiuni
Astăzi și mâine sunt ultimele zile în care, potrivit calendarului admiterii la liceu, absolvenții de gimnaziu pot completa fișele cu opțiuni. Conform procedurii privind modalitatea de completare și transmitere a fișelor de înscriere, acest lucru se poate face la sediul unităţii de învăţământ pe care a absolvit-o candidatul sau prin formularul ”Fişa de înscriere” transmis electronic. Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2021 – 2022 este programată pe 24 iulie. Candidații vor fi repartizați în baza mediilor și a opțiunilor fiecăruia. Reamintim că, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, 92 de candidați din Gorj au medii de admitere cuprinse între 9,50 și 9,99, 134 au medii între 9 și 9,49, 183 au medii între 8,50 și 9, 191 au medii între 8 și 8,49, medii între 7,50 și 7,99 au 212 candidați, medii între 7 și 7,49 – 211, medii între 6,50 și 6,99 – 190, medii între 6 și 6,49 – 200, medii între 5,50 și 5,99 – 174, medii între 5 și 5,49 – 136, iar medii sub 5 – 361 de candidați. Cea mai mare medie de admitere este 9,96 și aparține unui candidat de la Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” Târgu-Jiu. Urmează doi candidați cu media 9,95, unul de la Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu” Târgu-Jiu, iar celălalt de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru.
Medii de admitere peste 9,90 mai au alți trei candidați, unul provenind tot de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru (9,93), iar ceilalți doi de la Școala Gimnazială ”Sf. Nicolae” Târgu-Jiu (ambii cu media 9,91).
ROXANA LUPU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here