Medalii de Aur şi Argint pentru Facultatea de Inginerie

719

În perioada 13-15 noiembrie 2014, Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a participat la cea de-a 63-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Inventică, Cercetare şi Noi Tehnologii Bruxelles – EUREKA, în cadrul Salonului INNOVA, cu două cereri de brevet de invenţie elaborate în cadrul proiectului „Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea eco-sustenabilă a deşeurilor industriale – EcoWASTES” (LIFE10 ENV/RO/729), coordonat de prof. univ. dr. ing. Luminiţa Georgeta Popescu şi ec. Mădălina Mirabela Marica. Două medalii valoroase a câştigat Facultatea de Inginerie, respectiv Aur şi Argint.

În competiţia Expoziţiei Internaţionale de Inventică, Cercetare şi Noi Tehnologii Bruxelles – EUREKA, în cadrul Salonului INNOVA, au fost înscrise 300 invenţii din 16 ţări (Belgia, Bosnia Herţegovina, Croaţia, Franţa, Italia, Iran, Maroc, Malta, Moldova, Malaezia, Polonia, Romania, Rusia, Tailanda, Taiwan, Tunisia). Ambele cereri de brevet de invenţie ale universităţii din Târgu-Jiu au fost medaliate . „Cererea de Brevet „MASE CU ÎNTĂRIRE RAPIDĂ PE Picture 001BAZĂ DE LIANT HIDRAULIC OBŢINUT DIN ZGURĂ DE TRATAMENT SECUNDAR AL OŢELULUI”, titular: Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, Autori/inventatori: Popescu Luminiţa Georgeta, Marica Mădălina Mirabela, Abagiu Traian Alexandru, Predeanu Georgeta, Racoceanu Cristinel, Cruceru Mihai, Popescu Cristinel, Diaconu Bogdan Marian, Ciofu Florin Cristian, Cazalbaşu Violeta Ramona, Anghelescu Lucica) a obţinut Medalie de Aur şi Cererea de Brevet „PROCEDEU DE OBŢINERE A BETOANELOR TERMOIZOLATOARE PE BAZĂ DE CENUŞĂ GREA DE TERMOCENTRALĂ” titular: Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, Autori/inventatori: Popescu Luminiţa Georgeta, Marica Mădălina Mirabela, Abagiu Traian Alexandru, Predeanu Georgeta, Racoceanu Cristinel, Cruceru Mihai, Popescu Cristinel, Diaconu Bogdan Marian, Ciofu Florin Cristian, Cazalbasu Violeta Ramona, Anghelescu Lucica a obţinut Medalie de argint”, a confirmat Luminiţa Popescu, rectorul UCB Târgu-Jiu.

Proiect de valoare, implementat de UCB
Picture 003Proiectul „Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea eco-sustenabilă a deşeurilor industriale, EcoWASTES” (LIFE10 ENV/RO/729) este implementat de Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu în parteneriat cu SC Complexul Energetic Oltenia SA si Agentia pentru Protectia Mediului Gorj, cu o perioadă de implementare de 40 de luni, începând cu 01 septembrie 2011. Proiectul si-a propus să stabilească noi modalităţi de valorificare a deşeurilor generate de industria energetică (cenuşi de termocentrală), industria extractivă (şlamuri de foraj petrolier) şi industria metalurgică (zguri de elaborare şi turnare a metalelor) – unele fără utilizare în prezent pe plan european şi chiar la nivel mondial.  De asemenea, având în vedere înăsprirea legislaţiei privind depozitarea deşeurilor cât şi conservarea resurselor naturale,  proiectul LIFE EcoWASTES a avut drept ţintă dezvoltarea unor produse noi – compozite ceramice – care să ofere perspectiva fundamentării unui concept nou de dezvoltare durabilă, prin combinarea mai multor deşeuri (pentru unele nefiind încă identificate soluţii de valorificare pe plan naţional/regional sau chiar mondial), într-o gamă relativ largă de materiale utilizate în construcţii. „În cadrul proiectului au fost obţinute până în prezent aproximativ 35 tone materiale de construcţii prin utilizarea deşeurilor vizate: cenuşă de termocentrală, şlam de foraj petrolier, zgură de elaborare a oţelului şi zgură de tratament secundar –  blocheţi, pavele, cărămizi, borduri, beton termoizolator, masă de bătătorire. Produsele noi obţinute în cadrul proiectului reprezintă materializarea conceptului de economie circulară: reciclarea unor deşeuri care, prin tehnologiile inovative elaborate, sunt reutilizate ca materii prime în industriile generatoare de deşeuri, exemplu cenuşa de termocentrală este folosită în proporţie de 70-100% la obţinerea betonului termoizolator de torcretare folosit la repararea cazanelor de ardere din cadrul termocentralelor pe cărbune”, a explicat Luminiţa Popescu, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
Totodată, în Campusul Studenţesc Debarcader a fost realizat un zid demonstrativ şi o alee demonstrativă cu o parte din materialele de construcţii obţinute în cadrul proiectului  internaţional LIFE10 ENV/RO/729.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here