Un mecanic de locomotivă din Gorj a fost condamnat pentru alcool. Tânărul de 27 de ani, din comuna Plopșoru, a fost implicat într-un eveniment rutier, în primăvara anului trecut, pe DN 66.
Concret, la data de 21 mai 2020, în jurul orei 15:40, organele de poliție din cadrul Poliției orașului Turceni au efectuat semnal regulamentar de oprire a unui autoturism Ford, care circula din direcția Târgu-Jiu către Filiași. Șoferul nu s-a conformat, ci din contră, a mărit viteza de deplasare.
Polițiștii au plecat în urmărirea lui, iar într-o succesiune de curbe, pe raza comunei Plopșoru, șoferul a pierdut controlul volanului, a lovit un pod din beton și s-a răsturnat în afara părții carosabile.
Bărbatul nu a fost rănit și nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Nici pasagerul care se afla în mașină nu a solicitat sprijin medical. Pentru că emana halenă alcoolică, tânărul șofer a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la spitalul din Turceni, unde i s-au prelevat două mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
La audieri, prietenul șoferului a declarat că în aceea zi au fost cu mașina în comuna Urdari pentru a scoate bani de la un bancomat. Cei doi au oprit apoi la o stație de combustibili, situată lângă bancomat, unde au consumat două beri. În drum spre casă, o mașină de poliție le-a făcut semn să oprească. Deși a observat semnalul de oprire, amicul său nu a tras pe dreapta.
Inculpatul a prezentat o altă versiune. A spus că a consumat trei beri cu alcool, la terasa unui magazin, iar în drum spre casă a fost implicat într-un eveniment rutier din cauză că s-a aplecat după telefonul mobil și a pierdut controlul mașinii. A declarat că nu a observat semnalul de oprire al organelor de poliție.
În fața instanței, inculpatul a recunoscut fapta. Judecătoria Târgu-Jiu l-a condamnat la 1 an și 2 luni închisoare și a dispus suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. În acest timp, bărbatul va trebui să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Plopșoru sau Școlii Gimnaziale „Nicolae Tomovici” Plopșoru, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.
„Deși pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea dedusă judecății este amenda sau închisoarea de la 1 la 5 ani, instanța consideră că o condamnare la pedeapsa amenzii, astfel cum a solicitat apărătorul ales al inculpatului, ar fi o soluție prea blândă în raport de pericolul social al faptei, evaluat în special prin prisma nivelului ridicat al alcoolemiei și prin consecințele ce s-ar fi putut produce într-o astfel de situație, având în vedere ca inculpatul nu a oprit la semnalul organului de poliție, a mărit viteza, a lovit un pod de beton și s-a răsturnat în afara părții carosabile, în vehicul, la momentul accidentului, aflându-se și martorul (…)”, a motivat instanța.
Bărbatul nu are antecedente penale, lucrând ca mecanic de locomotivă la Grup Feroviar Român, cel mai mare transportator privat de marfă pe calea ferată.
Sentința pronunțată săptămâna trecută nu este definitivă.
I.I.