Mazilu dixit: Casele guvernamentale ale sinistraţilor din Cojani au interdicţie la vânzare

567

Un sfert din casele ridicate pentru sinistraţii de la Cojani, de lângă oraşul Târgu-Cărbuneşti, sunt scoase la vânzare, bănuindu-se de către autorităţile locale că deţinătorii, care nu au locuit deloc în acestea, vor să facă adevărate afaceri imobiliare cu locuinţele realizate de Guvern. De altfel, sinistraţii de la Seciurile nu au avut voie timp de cinci ani să înstrăineze casele, termen care s-a finalizat în toamna anului trecut, fapt care a determinat proprietarii să scoată imobilele la vânzare. Totul, spre disperarea autorităţilor locale care vor să stopeze practica celor în cauză. Mihai Mazilu, primarul de Cărbuneşti, susţine că vânzarea caselor nu e legală, deoarece terenul a fost încredinţat gratuit de autorităţile locale cu scop de a ajuta sinistraţii, nu de a-i face bogaţi pe cei care vor să se facă proprietari la Cojani.

casaAlunecările de teren din luna mai a anului 2006 de la Roşia de Amaradia au lăsat pe drumuri 300 de famililii din Seciurile. Pentru ei s-au găsit soluţii de către Guvern, oficialii hotărând să vină în sprijinul sinistraţilor prin construirea, pentru aceştia, a unor case la Cojani, lângă Cărbuneşti, şi a altora în Câmpul Mare lângă Albeni. Cam trei sferturi dintre beneficiari s-au mutat în noile locuinţe după ce autorităţile din Cărbuneşti şi Albeni au pus la dispoziţia sinistraţilor terenul pe care s-au ridicat aceste locuinţe. Condiţia era ca aceste case, cu una sau două camere, să nu fie înstrăinate timp de cinci ani. Cum termenul s-a împlinit în tomna anului trecut, sinistraţii au început să ridice pretenţii.

casa2 casa1

La Albeni, Primăria scoate terenurile la vânzare
Cum cererea e mare, autorităţile locale din Albeni sunt însă gata să vândă terenurile de sub casele sinistraţilor dacă proprietarii cer asta, în vederea înstrăinării, în mod legal a locuinţelor ridicate din bani guvernamentali. Anul trecut se discuta de un euro pe mp, fiecare locuinţă, din cele 286 ridicate în Câmpul Mare, atât în regie proprie, cât şi tip ANL, fiind ridicată pe câte o mie de mp.
Deci terenul pentru fiecare proprietar ar urma să se vândă cu măcar 1000 de euro, în bugetul Primăriei Albeni urmând să intre 286.000 de euro din această tranzacţie. Asta dacă toţi proprietarii vor să-şi achiziţioneze terenul de sub case. Şi lumea abia aşteaptă, preţul părându-li-se multora modic, casele chiar şi nelocuite urmând să îi facă mai avuţi pe proprietari, la o vânzare directă.

La Cojani, belea
Dacă la Albeni primăria vrea vânzarea, gândindu-se la banii care ar intra în buget, la Cărbuneşti lucrurile sunt invers. Aici primarul Mihai Mazilu spune, din start, nu vânzării locuinţelor, supărat că terenul gratuit poate încăpea pe mâna unor neaveniţi. Primarul este pregătit să ceară sprijin la parlamentari pentru a stopa astfel de tranzacţii, deşi suţine că cei cinci ani au trecut, şi legal sinistraţii pot să-şi vândă locuinţele. Aici nu se vorbeşte de nici un preţ la metru pătrat, ci de un refuz direct de a se permite vânzarea caselor construite cu bani de la Guvern. La Cojani sunt mai puţin de 60 de case construite pentru sinistraţi.
Mazilu susţine astfel că are informaţii cum că un sfert din casele sinistraţilor, în special imobile nelocuite, sunt tranzacţionate pe piaţă, deşi legal nu sunt întrunite condiţii pentru comercializarea locuinţelor. Acesta vrea cu orice preţ să oprească tranzacţiile, anunţând că acestea sunt, în opinia sa, ilegale.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here