Materialele de construcţii, verificate de OPC Gorj

212

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj a desfăşurat pe parcursul lunii august mai multe acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale privind comercializarea materialelor de construcţii. Comisarii au aplicat 12 amenzi contravenţionale în valoare de 32.000 lei şi 4 avertismente la agenţii economici care aveau produse neconforme.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au controlat cum sunt comercializate materialele de construcţii, produsele pentru amenajările interioare şi exterioare, articolele sanitare folosite pentru baie şi bucătărie. “Cu ocazia acţiunilor desfăşurate, au fost verificaţi, de către comisarii CJPC Gorj, 25 de operatori economici care îşi desfăşurau activitatea în Târgu-Jiu, Motru şi Bâlteni, fiind controlate produse (cherestea, mortar, vopsea, silicon, chit, grinzi, baterii chiuvetă/cadă, întrerupătoare electrice, siguranţe electrice), în valoarea totală de aproximativ 1.000.000 lei. Controlul a scos în evidenţă mai multe neconformităţi”, a declarat Daniela Michi, şefa CJPC Gorj.
Controlul a scos în evidenţă următoarele neconformităţi relevante: afişarea preţurilor în mod nevizibil şi într-o formă echivocă, greu de citit sau lipsa denumirii produsului. De asemenea lipsa instrucţiunilor de montaj. O altă abatere constatată de către comisari a fost aceea privind lipsa traducerii în limba română a informaţiilor care însoţeau produsele.

12 amenzi, aplicate
Principalele aspecte vizate în cursul acţiunilor de verificare au fost: legalitatea funcţionării agentului economic, identificarea la locul de desfăşurare a activităţii; comercializarea produselor în cadrul termenului de valabilitate; comercializarea produselor corespunzător caracteristicilor prescrise sau declarate; informarea consumatorilor în mod complet, corect şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor şi obligativitatea înscrierii acestora în limba română; afişarea în unitate a preţurilor. „În urma verificării, comisarii au aplicat 12 amenzi contravenţionale în valoare totală de 32.000 lei şi 4 avertismente, dispunându-se măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produsele cu lipsuri de informare şi de oprire definitivă de la comercializare a produselor cu termen de valabilitate expirat în vederea limitării prejudicierii consumatorilor”, a mai precizat Daniela Michi.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here