Matematician din SUA, Doctor Honoris Causa la UCB

356

Universitatea „Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu-Jiu a găzduit un nou eveniment important pentru mediul academic gorjean. Este vorba despre acordarea titlului de Doctor Honoris Causa unui profesor și președinte al departamentului de matematică de la Texas A&M University – Kingsville, Statele Unite ale Americii. Evenimentul s-a desfășurat, vineri, 17 martie, la sediul Universității din Campusul Studențesc Debarcader. La manifestare au participat membri ai senatului universității, precum și cadre didactice și studenți.

Senatul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu a decis decernarea titlului Profesor Honoris Causa, cercetătorului Ravi P. Agarwal. Acesta este profesor la Texas A&M University – Kingsville, SUA. „La propunerea colegilor, profesori de matematică, acordăm Doctor Honoris Causa unuia dintre cei mai mari matematicieni ai lumii de azi; este vorba de Ravi P. Agarwal, care prin opera sa creează pe de o parte o modalitate de abordare a structurilor matematice și structurilor numerice, iar pe de altă parte elaborează o nouă paradigmă în dezvoltarea matematicii. Este un constructor al unui sistem de filosofie a matematicii prin care s-a impus și în rândul colegilor lui. Cred că universitatea noastră apelează la asemenea personalități pentru a avea cât mai multe contacte în străinătate”, a declarat Adrian Gorun, președintele Senatului UCB din Târgu-Jiu.
Matematicianul Ravi P. Agarwal a primit, în urmă cu un an și jumătate, titlul Doctor Honoris Causa și din partea Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj Napoca, reprezentanții universității clujene susținând atunci că profesorul Agarwal se evidenţiază ca un militant pentru democratizarea vieţii ştiinţifice mondiale, prin deschiderea sa fără rezerve spre centre universitare şi de cercetare din zone mai puţin favorizate şi prin facilitarea accesului matematicienilor de pretutindeni, la publicaţii şi schimburi de idei.
La sfârșitul săptămânii trecute Ravi P Agarwal a devenit Doctor Honoris Causa al UCB Târgu-Jiu; universitatea gorjeană a acordat acest titlu mai multor personalități autohtone și de peste hotare, între acestea regăsindu-se: Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaș, Tudor Gheorghe, Andrei Marga, Bogdan Cuza, Alexandru Boboc, Ecaterina Andronescu și mulți alții.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here