Măsuri transmise de inspectorii sanitar-veterinari pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare

529

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin inspectorii sanitar-veterinari gorjeni, recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente: să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, deoarece le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate de personal specializat şi sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă; cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C; să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj; să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite; să nu se recongeleze produsele care au fost decongelate; să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente; să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.
De asemenea, operatorii din industria alimentară din judeţul Gorj trebuie să respecte: evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare; asigurarea condiţiilor de igienă şi temperatură la manipularea, depozitarea şi transportul produselor de origine animală (în mod special a celor perisabile – carne preparată, carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte); confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate în timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării; interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării unor temperaturi adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific; interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.
Gorjenii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit, din orice reţea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here