Maşină de spălat criza, la CE Rovinari – Peste un miliard de lei pe săpun, prosoape, detergenţi

183

deschidereReprezentanţii Complexului Energetic (CE) Rovinari par că nu ţin cont de criza economică şi aruncă bani cu nemiluita pe diverse produse de curăţenie. Unitatea energetică a plătit astfel, la începutul acestei luni, la trei firme, suma de aproximativ un miliard patru sute de milioane de lei vechi pentru a cumpăra săpun de toaletă, prosoape flauşate şi detergenţi pentru maşinile de spălat automatice.

Aceste produse au fost achiziţionate în condiţiile în care salariaţii CE Rovinari au stat câteva săptămâni în şomaj tehnic.

Dacă nu le-a ieşit pasenţa cu pictura bisericii din localitate, pentru care unitatea energetică trebuia să plătească opt miliarde de lei vechi, reprezentanţii CE Rovinari se arată largi de mână pentru cumpărarea unor produse de aşa-zisă ,,strictă necesitate” pentru salariaţi.

Asta, însă în condiţiile în care salariaţii au stat destul de mult acasă în şomaj tehnic, la fel ca şi angajaţii SNLO şi ai Complexului (CE) Energetic Turceni, dar şi în condiţiile crizei economice care impune, de ceva vreme, cheltuieli restrânse pe toate capitolele.

LICITATIEProduse pentru “hotel”

Conducerea unităţii energetice aprobă astfel, în luna martie, ca pentru uzul muncitorilor să se achiziţioneze produse de igienă şi curăţenie, apelându-se la procedura licitaţiei.

Unitatea pune astfel, la bătaie, aproape 135.000 de lei, pentru cumpărarea de săpun, prosoape şi detergent pentru maşinile de spălat automate.

licitatie2Trei firme îşi adjudecă însă, împărţind, la jumătatea acestei luni, suma pusă în joc.

Prosoape, de jumătate de miliard

La cererea CE Rovinari ofertanţii care vroiau să participe la licitaţie trebuiau să depună chiar mostre, pentru ca reprezentanţii unităţii energetice să vadă cât de fine sunt prosoapele flauşate pe care vroiau să le cumpere.

Prosoapele trebuiau să aibă două dimensiuni adică de 50x70cm şi de 50x90cm. Pentru aceste produse se plăteşte apoi, în final, 52.837 de lei, adică mai bine de o jumătate de miliard de lei vechi.

Săpun, de peste 700 de milioane de lei vechi

Participanţii la licitaţie, pentru săpunul de toaletă, au fost obligaţi să prezinte produsul, pentru ca reprezentanţii CE Turceni să îl poată mirosi.

Nu se ştie cine a fost salariatul “cu nas fin” care a ales ce aromă de săpun le face bine angajaţilor sau cine i-a făcut proba, cert este însă că pentru săpun s-au achitat 73.440 de lei, adică trei sferturi de miliard de lei vechi.

Fiecare bucată de săpun cumpărată are 100 de grame.

În ce priveşte detergentul, cantitatea solicitată de autoritatea contractantă este de 1100 kg, ambalată la pungi de 2 kg. Pentru detergent s-a plătit 8250 de lei, iar firma câştigătoare a fost stabilită pe data de 15 iunie.

Salopete, de două miliarde jumătate de lei

Şi reprezentanţii Complexului Energetic (CE) Turceni vor să arate că se gândesc la salariaţi.

Astfel, unitatea energetică a cumpărat, tot prin licitaţie, salopete pentru angajaţi plătind 247.680 de lei adică aproape două miliarde şi jumătate de lei vechi.

Echipamentele individuale de protecţie sunt astfel asigurate salariaţilor CE Turceni de două firme, una din capitală care a obţinut 90.649 din contract şi una din Târgu-Jiu care a obţinut 89.272 din contract.

La această licitaţie au fost înregistrate 4 oferte, două fiind declarate câştigătoare.

Cizme, de aproape trei miliarde

Şi reprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) a scos la bătaie, tot la licitaţie, două miliarde opt sute de milioane de lei vechi.

Aceşti bani vor fi oferiţi unei firme private care poate să furnizeze unităţii, la preţul cel mai mic, cizme de noroi şi apă pentru carieră. Societatea anunţă că va cumpăra 6400 de perechi de cizme cu talpă antiderapantă pentru salariaţii aflaţi însă, de săptămâna trecută, în şomaj tehnic.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here