Mașină de spălat, adusă de la fosta mină Ploștina pentru reînființarea spălătoriei UMC Lupoaia

449

Conducerea Unității Miniere de Carieră Lupoaia nu a rămas impasibilă la demersul Sindicatului Solidaritatea 2013, legat de desființarea în mai a spălătoriei unității miniere, cerând, de asemenea, CEO, la finalul săptămânii trecute, să-i aprobe reînființarea acestui serviciu. Gheorghe Dobrițanu, directorul UMC Lupoaia, a căutat chiar la toate exploatările de subteran desființate o mașină de spălat industrială necesară pentru reînființarea spălătoriei. Demersul a fost unul pozitiv, mai ales că a găsit la fostă mină Ploștina o astfel de mașină, ce va fi adusă azi la unitate. Angajații atelierului mecanic urmează să demonteze mașina și să o aducă la UMC Lupoaia, în întregime neputând fi scoasă din încăperea în care se află.

Deși, în urma materialului de vineri din Gorjeanul, legat de desființarea serviciului de spălătorie din mineritul motrean, conducerea CEO a avut o reacție publică, explicând astfel că prin asta compania ar fi făcut o economie de 14% (în acest procent fiind băgată și economia făcută cu desființarea serviciilor hoteliere și a cantinelor), cu toate acestea vineri a acceptat reînființarea spălătoriilor de la carierele din Motru. Mai exact, conducerea companiei a dat un aviz favorabil UMC Lupoaia în privința reînființării serviciului prin aducerea aici a unei mașini de spălat industriale de la fosta Mină Ploștina, același aviz fiind dat și pentru UMC Roșiuța care rămăsese cu fostele mașini de spălat, dar fără personalul deservent.
Astfel, de la jumătatea acestei săptămâni, spălătoriile de la cele două cariere se speră că vor fi puse iar în funcțiune.
“Conducerea SDM a luat o decizie, în sensul desființării spălătoriilor din minerit, fără să discute acest aspect cu partenerul social care nu ar fi fost niciodată de acord cu o astfel de măsură negativă care încalcă măsurile de protecție a muncii. Dovadă că, luni, la UMC Lupoaia serviciul de spălătorie va fi reînființat, asta cu avizul CEO, motiv pentru care țin să mulțumesc directorului Dobrițanu pentru implicarea în rezolvarea acestei probleme. Directorul Antonie face tot felul de greșeli care afectează salariații, o altă eroare fiind scoaterea unor mașini ale Succes, care transportau în carieră salariații, lăsând sub contract doar mașinile de la Dogerik, care nu fac față condițiilor de teren din carieră”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.
Anamaria Stoica

CEO-Punct de vedere oficial
După ce în spațiul public a apărut informația că în cadrul CEO s-a renunțat la spălătorie, dar doar în cazul angajaților, însă nu și al șefilor din companie, conducerea CEO s-a văzută nevoită să explice de ce s-a luat această decizie. “În cadrul planului de reorganizare, restructurare și eficientizare al CE Oltenia au fost cuprinse o serie de măsuri cuantificate financiar pentru reducerea costurilor de producție în perioada 2016-2020, în vederea încadrării în prețul de vânzare prognozat, inclusiv renunțarea la unele servicii conexe precum servicii hoteliere, cantine, spălătorii. Renunțarea la unele servicii conexe a contribuit la reducerea cheltuielilor totale din primul trimestru al acestui an cu 14% comparativ cu perioada similară a anului anterior, reducerea costului unitar al tonei de lignit cu 5,6 % și reducerea costului unitar de producție al unui MWh cu 0,9 %. Dacă facem referire la serviciile de spălătorie mai sus enumerate, putem specifica faptul că a fost făcută o similitudine între cele două activități: minieră și energetică. Luând în considerare faptul că pentru activitatea energetică nu existau servicii de spălătorie, s-a decis renunțarea la acest tip de servicii și pentru activitatea minieră. Este de precizat faptul că și în cadrul termocentralelor se desfășoară activități care determină impregnarea echipamentului individual de lucru cu substanțe greu de curățat (de exemplu, în cazul salariaților care lucrează în zona chimică sau în activitatea de reparații/mentenanță) sau cu noroi (în zona de descărcări cărbune, transportoare cu banda)”, a transmis conducerea CEO.

1 COMENTARIU

  1. Ne-ați tăiat toate drepturile mai aveți nevoie de o puşcă să ne luați viața,inainte erați la mîna minerilor acum este invers,ne-ați exterminat ca pe evrei ,nenorociților

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here