Mascaţii din “Hackerville” i-au pus gând rău: Consilierul PSD din Bumbeşti-Piţic, reţinut pentru fraude informatice

651

Cosmin Roşoiu, fiul consilierului APIA Gorj, Petre Roşoiu, de loc din Bumbeşti-Piţic, a fost reţinut de poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, ieri dimineaţă, pe motiv că alesul local este cercetat într-un dosar privind fraude informatice. Consilierul PSD, naş al fiicei primarului Michi Nioaţă, revenise de scurt timp în ţară, acesta absentând deja la ultimele două şedinţe de Consiliu Local din Bumbeşti-Piţic, la şedinţa din această lună, la care se auzise că acesta ar fi urmat să absenteze, consilierii urmând să-i ceară excluderea din organismul de conducere a localităţii. Casa acestuia şi cea a unui alt coleg de dosar din Turceni au fost ambele percheziţionate, proprietarii fiind duşi pentru anchetă la Vâlcea.

Mascaţii de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea au efectuat marţi mai multe percheziţii în judeţele Vâlcea, Gorj şi în municipiul Bucureşti. La ora 5.00 dimineaţa, ieri, au descins  şi la Poienari, în comuna Bumbeşti-Piţic, au intrat în domiciliul lui Cosmin Roşoiu, fiul lui Petre Roşoiu, consilier la APIA Gorj.
Potrivit localnicilor, Cosmin Roşoiu, consilier local PSD, fusese plecat din ţară şi a revenit, la domiciliu, abia în cursul zilei de luni. Acesta a fost ridicat de acasă de către anchetatorii din Vâlcea, el fiind cercetat pentru infracţiuni de furt săvârşite în străinătate, anchetatorii vâlceni confirmând că acest dosar priveşte săvârşirea unor infracţiuni pe linia combaterii fraudei informatice. Localnicii vorbeau ieri, în schimb, despre implicarea acestuia într-o reţea de hoţi de bancomate. În urma percheziţiilor care au avut loc marţi în Bumbeşti Piţic şi în Turceşti, cinci persoane au fost aduse la sediul IPJ Vâlcea pentru audieri

Tatăl lui Roşoiu nu ştia nimic
primaria bumbesti pitic (1)Ieri dimineaţă după ce jurnaliştii au aflat despre descinderea de la Bumbeşti-Piţic au făcut greşit legătura cu subvenţiile acordate ilegal de APIA Gorj unui cioban din zonă. Deşi concesionarea Muntelui Galbenu se află într-o anchetă coordonată de un procuror, la Poliţia Novaci, descinderile anchetatorilor nu au legătură cu această speţă. Pentru lămuriri, tatăl lui Cosmin Roşoiu a fost contactat telefonic. Pentru Gorjeanul, Petre Roşoiu a spus iritat că nu ştie ce s-a întâmplat cu fiul său, şi că nici fratele acestuia şi nici el nu ştiu nimic despre reţinerea lui Cosmin. “Nu ştiu nimic de fiul meu. Nici eu şi nici fratele lui nu ştim nimic. Eu nu locuiesc la Bumbeşti-Piţic. Vă rog să mă lăsaţi în pace”, a declarat angajatul APIA Gorj, deranjat că trebuie să dea explicaţii.

Negrea: “Descinderile nu au legătură cu APIA”
A fost, în schimb, mult mai înţelegător şeful lui Roşoiu, directorul APIA Gorj. “Cosmin Roşoiu nu a depus vreo cerere pentru subvenţii de la APIA Gorj. De fapt, nici el şi nici tatăl său nu au făcut asta”, a declarat directorul APIA Gorj, Constantin Negrea.

Râmnicu-Vâlcea, un adevărat “Hackerville”
Râmnicu Vâlcea are doar 120.000 de locuitori, dar poliţiştii din întreaga lume specializaţi în criminalitate informatică i-au dat o poreclă – Hackerville (oraşul pirateriei informatice -n.r.), scrie revista Wired într-un reportaj de la faţa locului în care constată ce maşini scumpe au localnicii. Reporterul revistei americane cu sediul în San Francisco şi specializată în noile tehnologii a venit special, în 2011, la Râmnicu Vâlcea pentru a sta de vorbă cu doi dintre poliţiştii din oraş implicaţi în urmărirea reţelelor de infractori informatici.
Reportajul se intitulează “Cum un oraş îndepărtat din România a devenit un centru al criminalităţii informatice” şi încearcă să găsească mecanismul prin care aici există o asemenea concentraţie de infractori cibernetici pe cap de locuitor. Articolul remarcă în deschidere contrastul dintre aspectul sărăcăcios al oraşului şi maşinile scumpe care se pot vedea pe străzile din centru. Sunt conduse de tineri de 20-30 de ani, care poartă lanţuri de aur, îmbrăcăminte scumpă şi care trec pe roşu. “Oraşul este într-adevăr plin de infractori online, dar numai o mică proporţie dintre ei sunt hackeri. Majoritatea sunt specializaţi în fraude cu ajutorul comerţului electronic şi în atacuri de tip malware asupra unor companii. Potrivit autorităţilor, aceste scheme au adus zeci de milioane de dolari în ultimii zece ani, alimentând dezvoltarea unor noi clădiri de apartamente, cluburi de noapte şi centre comerciale. Râmnicu Vâlcea este un oraş al cărui motor economic este criminalitatea informatică, iar afacerea înfloreşte”, scrie jurnalistul.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here