Masă rotundă privind inventarierea a 40 de biserici din lemn din județul Gorj

801

Muzeul Județean de Istorie “Alexandru Ștefulescu” din reședința Gorjului a găzduit recent o masă rotundă privind proiectul de inventariere a celor 40 de biserici din lemn existente pe raza județului Gorj.
Părintele Adrian LUPU, consilier eparhial, a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Academician IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, pentru derularea unui astfel de proiect la nivelul eparhiei noastre. La masa rotundă desfășurată la Muzeul Județean Gorj, au participat și părintele protopop Marian MĂRĂCINE din cadrul Protoieriei Târgu Jiu Nord, și părintele protopop Ionuț CĂMPEANU, din cadrul Protoieriei Târgu Jiu Sud, împreună cu preoții din cadrul celor două Protopopiate care dețin biserici de lemn în patrimoniul parohiilor.
De remarcat este faptul că proiectul amintit se desfășoară prin intermediul Asociației “Biserici înlemnite”, asociație reprezentată la întâlnire de către dl. arhitect Vladimir Obradovici, d-na arhitectă Amalia Ignuța și doamna Celina Dora, în calitate de istoric de artă. Prima parte a mesei rotunde a cuprins scurte prelegeri despre arhitectura, valoarea și istoria bisericilor de lemn din județul Gorj, precum și prezentarea unor inițiative și posibilităti de conservare a acestor biserici de lemn. În cea de-a doua parte a mesei rotunde au avut loc discuții libere, preoții participanți la eveniment adresând diverse întrebări privind restaurarea bisericilor de lemn. Institutul Național al Patrimoniului a fost reprezentat de către doamna restaurator Ana Chiricuță, în timp de Institutul de Istorie a Artei a fost reprezentat de către doamna Cristina Cojocaru, istoric de artă.
Masa rotundă privind inventarierea celor 40 de biseric de lemn din Gorj, desfășurată la Muzeul Județean de Istorie “Alexandru Ștefulescu” din municipiul Târgu Jiu, a avut drept moderator pe doamna Liana Carina Tătăranu, restaurator de artă.
Marius Stochițoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here