Masă caldă și pentru elevii din Scoarța

1444

Ministerul Educaţiei propune extinderea programului-pilot prin care le este acordată gratuit elevilor și preșcolarilor o masă caldă în fiecare zi, în valoare de 10 lei. Din Gorj, pe lângă școala din centrul comunei Polovragi, beneficiară deja a acestui program, pe listă se regăsește și o unitate de învățământ din Scoarța. În total, bugetul alocat celor două școli pentru anul 2020 este de circa 1 milion de lei.

Programul a fost înființat în 2016, fiind pilotat timp de trei ani de zile în 50 de școli. Pentru că a avut succes, Guvernul a pregătit o Ordonanță de Urgență prin care programul va fi extins la 100 de școli în 2020 și va avea un buget de 66 de milioane de lei.
Iniţiatorii proiectului afirmă că, dacă anterior implementării programului, în anul şcolar 2016-2017, s-a înregistrat o rată a abandonului şcolar de 6,1%, în urma derulării programului-pilot, aceasta a scăzut la 4,3%, ajungând ca la finele anului şcolar 2017-2018 să fie de 1,3%.
De pildă, la Polovragi, rata absenteismului s-a redus considerabil, după ce copiii au început să primească o masă caldă. Mulți dintre ei provin din comunitatea săracă a rudarilor din zonă. Pe listă a fost prinsă acum și Scoarța, comună cu o populație numeroasă de romi, care prezintă risc crescut de abandon școlar.
Programul urmează să fie aplicat pe an calendaristic, nu pe an şcolar, în scopul simplificării procedurii de selecţie a furnizorilor, având în vedere că anul trecut licitațiile au fost întârziate.
Pentru școala din Polovragi, bugetul alocat pentru anul 2020 este de 413 mii lei, iar pentru Școala Gimnazială Scoarța de 537 mii lei.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here