Măruţă solicită sprijinul prefectului pentru reîncadrarea personalului la Spitalul Sadu

302

Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj este hotărât să ceară sprijinul prefectului Radu Teodorescu pentru rezolvarea problemei personalului disponibilizat colectiv de la Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu. Măruţă a fost în permanenţă alături de cei 21 de membri ai sindicatului său care au devenit şomeri după închiderea spitalului, ajutându-i să-şi câştige drepturile băneşti în instanţă. Tocmai de aceea el se implică în continuare în găsirea de soluţii pentru aceşti oameni şi este convins că prefectul de Gorj îl va sprijini. Pe de altă parte, Constantin Bobaru, primarul oraşului Bumbeşti-Jiu spune că nu are cum să-i reîncadreze pe cei 21 de sindicalişti, ei nefăcând parte din categoria de personal vizată de ordonanţa de urgenţă care prevede reîncadrarea foştilor angajaţi ai spitalului.

Odată cu aprobarea redeschiderii anumitor spitale care au fost închise în aprilie 2011, s-a pregătit o ordonanţă de urgenţă care prevede reîncadrarea personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar redistribuit din unităţile sanitare propuse pentru reorganizare în cămine de bătrâni la unităţile sanitare care îşi reiau activitatea. Conducerea Sindicatului „Sănătatea” Gorj doreşte să se găsească o soluţie şi pentru celelalte categorii de personal. În acest sens, preşedintele Ion Măruţă va cere ajutorul prefectului de Gorj. „Voi face demersuri instituţionale pe lângă Prefectura Gorj, în special la domnul prefect Radu Teodorescu, care sunt convins că se va implica activ în rezolvarea problemei personalului disponibilizat colectiv de la Spitalul Bumbeşti-Jiu şi care a intentat procese spitalului şi Consiliului Local Bumbeşti-Jiu, acestea fiind câştigate. În acest sens, propunem introducerea unui articol în Ordonanţa de Urgenţă, care să aibă următorul cuprins: Măsura prevăzută la art. 1 se aplică pentru întreg personalul unităţii care îşi reia activitatea, în cazul în care au avut loc disponibilizări colective şi prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile unitatea are datorii financiare faţă de angajaţii care au fost disponibilizaţi, cu condiţia renunţării la aceste drepturi”, a explicat Măruţă.

Bobaru: „Cei 21 de disponibilizaţi nu vor fi reîncadraţi”
Constantin Bobaru, primarul Oraşului Bumbeşti-Jiu susţine că nu poate să-i reîncadreze pe cei 21 de sindicalişti pentru care luptă Ion Măruţă, pentru că ei fac parte dintr-o categorie de personal neprevăzută în ordonanţa de urgenţă. „Ei nu vor fi reîncadraţi. Ordonanţa face referire la personalul medico-sanitar şi auxiliar sanitar; chiar şi cei care sunt prevăzuţi în actul normativ se pot întoarce la vechiul loc de muncă doar la cerere, neputând fi obligaţi să revină”, a menţionat Bobaru. Mai mult decât atât, edilul Constantin Bobaru a mai spus că el a făcut demersuri la ministrul Sănătăţii în vederea deblocării posturilor pentru a putea face angajări, astfel încât să se poată relua activitatea spitalului.

Măruţă nu e de acord cu organizarea concursului pentru cele 21 de posturi
Preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj consideră că „organizarea unor concursuri pentru ocuparea acestor posturi, după procedura standard pentru personalul bugetar ar prelungi foarte mult reînceperea activităţii administrative a spitalului, activitate indispensabilă activităţii medicale”. De aceea, Măruţă susţine că introducerea în textul ordonanţei de urgenţă a unui articol care ar acoperi această situaţie, şi altele similare, ar fi în folosul activităţii spitalului anulând astfel datoria financiară avută faţă de foştii salariaţi şi ar asigura continuarea activităţii cu personal specializat care cunoaşte problemele specifice de funcţionare si organizare ale sistemului sanitar. Ion Măruţă reaminteşte faptul că „în urma închiderii Spitalului Orăşenesc Bumbeşti-Jiu, un număr de 21 de salariaţi (personal TESA şi administrativ), membri ai Sindicatului „Sănătatea” Gorj, au fost concediaţi aplicându-se procedura concedierii colective. La data încetării contractelor individuale de muncă din fondurile financiare disponibile s-au plătit câte două salarii compensatorii către fiecare disponibilizat dintr-un număr de 24 salarii cuvenite. Toate cele 21 de persoane au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care unitatea este obligată la plata sumelor restante care, cumulate, depăşesc 7 miliarde lei vechi. Punerea în executare a acestor hotărâri ar duce la blocarea activităţii spitalului”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here