Măruţă: „Mi s-a spus că tăierea nucilor este contravenţie, nu infracţiune”

2227

După patru luni de la tăierea ilegală a nucilor de la intrarea pe Valea Susenilor, preşedintele Obştii Valea Susenilor a primit un răspuns care nu îl mulţumeşte deloc. Ion Măruţă spune că era normal ca vinovatul să nu mai fie găsit după atâta timp, însă nu se aştepta ca fapta să fie considerată contravenţie şi nu infracţiune.

Ion Măruţă, preşedintele Obştii Valea Susenilor se declară nemulţumit de modul în care s-a finalizat ancheta în cazul nucilor tăiaţi ilegal. „Nucii s-au tăiat în data de 19 mai şi pe 13 septembrie am primit un răspuns, conform căruia fapta sesizată nu reprezintă infracţiune, ci contravenţie, iar ca şi consecinţă nu există făptaş. Mă aşteptam ca într-o lună să-mi dea răspunsul; e normal ca după patru luni să nu mai fie găsit vinovatul. Dacă nu există făptaş, înseamnă că nucii s-au autodistrus…”, spune Măruţă.

Remember!
În noaptea de 19 spre 20 mai, poieniţa cu nuci situată la intrare pe Valea Susenilor a devenit ţinta unei mâini criminale. Zeci de nuci tineri, plantaţi în primăvara acestui an, au fost tăiaţi de la rădăcină. Autorul a fost şi este încă necunoscut. Cel care a depistat „crima” a fost şi cel care plantase nucii: preşedintele Obştii Valea Susenilor. Durerea sa a fost nemărginită, motiv pentru care a apelat de îndată la oamenii legii. „În după-amiaza zilei de 20 mai am depus o plângere la Secţia 1 Poliţie Rurală Târgu-Jiu, iar în jurul orelor 18:00 s-a deplasat la faţa locului o echipă a organelor de poliţie, având în componenţă şi specialişti în criminalistică, care au fotografiat pomii tăiaţi şi au căutat probe pentru anchetă”, declara atunci Măruţă. Deşi poliţiştii au fost extrem de prompţi la momentul sesizării, abia după patru luni a apărut un „rezultat” al anchetei, care l-a dezamăgit profund pe Ion Măruţă.

Nucul, protejat de lege
În ţara noastră nucul a fost şi este protejat de lege – Legea pomiculturii 348/2003 – având regim special de tăiere, plantare şi înregistrare. Conform legislaţiei în vigoare, nucii pot fi tăiaţi doar în următoarele condiţii: exemplarele care au cel puţin 1/3 din coroană uscată; exemplarele care sunt pe suprafeţe unde s-a autorizat construirea de obiective; exemplarele dezrădăcinate din cauze naturale. De asemenea, potrivit Legii Pomiculturii 348/2003, „defrişarea fără autorizaţie a plantaţiilor de pomi fructiferi, indiferent de forma de proprietate, cu o suprafaţă mai mare de 0,5 ha, sau a plantaţiilor de arbuşti fructiferi cu o suprafaţă mai mare de 0,2 ha, precum şi a nucilor sau a castanilor comestibili, indiferent de sistemul de cultură, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here