„Mărul otrăvit”. CEO nu poate scăpa de activele sociale care generează doar costuri

676

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, vrea să modifice legea prin care Parlamentul a interzis Guvernului, pe o perioadă de doi, vânzarea participațiilor deținute de stat la companii. El a dat ca exemplu situația de la Complexul Energetic Oltenia, care deține multe active sociale pe care nu le poate înstrăina și care implică numai costuri pentru companie.

„E vorba de acea celebră lege 173/2020, prin care Parlamentul, pe o perioadă de doi ani, a interzis Guvernului vânzarea participațiilor statului, deținute de stat la companii. Iar prin interpretarea Curții Constituționale, participația statului înseamnă și acțiuni și active. Ce se întâmplă, care este mărul otrăvit și ce probleme o să avem dacă nu vom corecta rapid această lege? Avem în industria de apărare, pe ordonanța 6, aprobate programe de restructurare, vorbim inclusiv de înstrăinarea anumitor active, a unor active sociale. Apoi, la Compania Energetică Oltenia avem extraordinar de multe active sociale. Avem biserici, avem cimitire, avem cantine pentru care se plătește în continuare amortizare, se plătesc impozite, dar care nu aduc venituri, sunt prinse în programul de restructurare.
În zona nucleară, în zona Nuclearelectrica, avem un memorandum prin care dorim un circuit integrat al producerii de energie electrică din punct de vedere nuclear și în baza acestui memorandum uzina de la Feldioara trebuie vândută către Nuclearelectrica. Toate aceste lucruri sunt blocate de această lege care, după părerea mea, face foarte mult rău”, a spus Popescu.
Guvernul va decide modificarea legii, suspendând timp de doi ani doar vânzarea acţiunilor statului, nu şi a activelor deţinute de companiile respective.
„Aș vrea să ne asumăm modificarea acestei legi, să vorbim clar doar de acțiuni până când vom lămuri toată problema, dar să nu blocăm, pentru că vom bloca complet activitatea companiilor”, a mai spus Popescu.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here