Mărturii din secția ATI Covid Târgu-Jiu. „Vaccinați-vă! Este groaznic”

1573

Aproape 600 de pacienți infectați cu noul coronavirus au fost internați în secția ATI Covid din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, iar jumătate dintre ei au pierdut lupta cu boala. Valul patru al pandemiei a adus însă pe patul de spital tot mai mulți tineri nevaccinați, spun medicii.

„Nu m-am vaccinat la timp și m-am îmbolnăvit. Din suflet vă rog să vă vaccinați, pentru că e oribil, e groaznic”, spune o pacientă internată la Târgu-Jiu. „Îmi pare rău că nu m-am vaccinat”, declară și un bărbat care este internat de două săptămâni în spital, fiind adus aici în stare gravă, cu afectare pulmonară de 95%. „Sunteți printre cei norocoși, să știți!”, i-a spus medicul care l-a îngrijit.

„Am asistat la drame și tragedii”
Compartimentul de Terapie Intensivă – ATI Covid funcționează din 1 mai 2020. În perioada pandemiei, adică de la deschidere și până în prezent, 575 de pacienți au fost internați în această secție, iar din septembrie și până în prezent au beneficiat de tratament la ATI Covid 137 de pacienți (valul IV). Din păcate, 290 de bolnavi au fost răpuși de noul virus.
În acest val patru, la ATI au fost internați mai mulți tineri nevaccinați comparativ cu celelalte valuri, spun medicii.
„Acest val vine cu o tulpină mult mai contagioasă și agresivă, cu o mortalitate mult mai mare în rândul pacienților tineri mai ales, cu sau fără comorbidități. Numărul mare de infectați și, implicit, de pacienți foarte gravi ne-a pus în imposibilitatea de a face față chiar și cu cele 19 locuri de care dispunem în acest moment. Am asistat de un an și jumătate la drame și tragedii pe care cu greu le vom uita”, a mărturisit medicul Tatiana Grecu, șefia secției ATI Covid.
Trei pacienți vaccinați, care au ajuns în stare foarte gravă la ATI Covid, s-au vindecat. Alți doi însă, care prezentau comorbidități, au decedat.

Dotări în saloanele ATI
În prezent, în Compartimentul ATI Covid sunt 19 paturi, care sunt aproape în permanență ocupate. „Acest compartiment a evoluat semnificativ din punct de vedere al dotărilor, corespunzând standardelor din domeniu. Avem pe acest compartiment personal calificat care îngrijește pacienții internați aici, dispunem de medicamente, material sanitare, spațiu modernizat. Fiecare salon este dotat cu aparatură performantă, cu priză de 380 de volți, prize de oxigen 2 bucăți la fiecare pat, aparate de ventilație mecanică, aparate de high flow (80 litri oxigen pe minut). De asemenea, aici se face hemodializă pacienților (pozitivi Covid) care au insuficiență renală acută sau insuficiență renală cronică și sunt în programul național de hemodializă, Compartimentul ATI Covid al SJU Târgu-Jiu fiind singurul centru din județul Gorj unde pot beneficia de hemodializă”, spun reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu.
Aproape tot personalul medical al ATI Covid este vaccinat, excepție făcând trei angajați care au trecut recent prin boală.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here