Mărţişoare realizate de elevii Liceului de Arte din Târgu-Jiu, oferite la Târgul Internaţional de Carte de la Minsk

657

România va participa, în premieră, la Târgul Internaţional de Carte de la Minsk, în perioada 28 februarie – 4 martie, cu un stand naţional organizat de Ambasada României în Republica Belarus şi de Institutul Cultural Român de la Varşovia. Un eveniment special la standul României va avea loc pe 1 martie 2018, când va fi marcată recenta înscriere a Mărţişorului în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO. În această zi, vizitatorii vor primi mărţişoare din colecţia handmade pregătită de elevii Liceului de Arte “Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu.

Pe rafturile standului organizat de Ambasada României în Republica Belarus, la Târgul Internaţional de Carte de la Minsk, vor fi expuse cărţi în limba română şi traduceri în diverse limbi internaţionale, de asemenea albume publicate de Editura ICR. Un loc aparte îl va ocupa colecţia de lucrări despre viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi, parte din această colecţie fiind oferită de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare ‘’Constantin Brâncuşi’’ de la Târgu- Jiu. Va fi prezentat primul volum tradus în limba belarusă din opera lui Mihai Eminescu, publicat în 2017 la editura Kolas, în colecţia “Poeţii Planetei”. De asemenea, seria de caiete de partituri semnate de George Enescu, apărută la Editura ICR în îngrijirea violonistului Şerban Lupu, va atrage cu siguranţă atenţia muzicienilor din Belarus.
Potrivit unui comunicat de presă, publicul va avea la dispoziţie şi o multitudine de materiale promoţionale, traduse în limba belarusă, printre care un grupaj de fragmente literare româneşti din Mihai Eminescu, Mircea Cărtărescu, Marin Sorescu şi Cristian Teodorescu. De asemenea, vor fi oferite flyere având ca temă gastronomia tradiţională românească, semne de carte, broşuri despre editurile din România, inclusiv pliante de promovare a programelor de traduceri ale Centrului Naţional al Cărţii, TPS şi Publishing Romania.

Mărţişoare gorjeneşti, oferite vizitatorilor Târgului de Carte de la Minsk
Un eveniment special la standul României va avea loc pe 1 martie 2018, când va fi marcată recenta înscriere a Mărţişorului în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO. În această zi, vizitatorii vor primi mărţişoare din colecţia handmade pregătită de elevii Liceului de Arte “Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu. Cu această ocazie, vizitatorii târgului vor fi chemaţi să participe la o degustare de dulciuri româneşti, propuse, în mod promoţional, de producătorul Kandia Dulce, sponsorul standului României la această ediţie a Târgului de carte de la Minsk.
Concepţia grafică a standului României va scoate în relief aniversarea Centenarului Marii Uniri, iar sigla românească, special realizată pentru acest an, va fi expusă pe materialele promoţionale, distribuite gratuit vizitatorilor. Târgul Internaţional de Carte de la Minsk este un eveniment cultural de mare importanţă şi vizibilitate, la care participă în fiecare an numeroase ţări din întreaga lume. La ediţia din 2017 au participat 320 de expozanţi din 31 de ţări, iar târgul a fost vizitat de aproximativ 58 000 de persoane. Organizarea în premieră a unui stand românesc va oferi o oportunitate deosebită de promovare a culturii române în Belarus, atât în rândul publicului larg, cât şi în relaţia cu instituţii culturale şi mass-media din această ţară.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here