În cadrul Campaniei LUNA PENTRU VIAŢĂ, sâmbătă, 29 martie a.c. se va desfășura ediția a XV-a ,,Marșului pentru viață”, un eveniment care are loc în sute de localități din țara noastră și din Republica Moldova.
,,Marșul pentru viață 2025” face parte din LUNA PENTRU VIAȚĂ, o Campanie Națională ce include pe toată durata lunii martie activități de informare, educație și sprijin, dedicate vieții femeilor însărcinate și copiilor încă nenăscuți. Tema ,Marșului pentru viață” din acest an este Fiecare om contează. Astfel, evenimentul din 29 martie 2025 își propune să transmită un mesaj clar și puternic: fiecare viață are valoare, iar sprijinul oferit femeilor însărcinate aflate în dificultate poate face diferența. Într-o societate în care multe femei se confruntă cu lipsa sprijinului emoțional, financiar sau social, este esențial să promovăm soluții bazate pe solidaritate, empatie și responsabilitate.
În municipiul Târgu Jiu ,,Marșul pentru Viață” este organizat de către Asociația ,,Down Art Terapy”, alături de ASCOR Târgu Jiu, Pro-Vita Gorj, filiala locală a Asociației VASILIADA, Asociația ,,Neamunit” și Euro Education Fedaration. Participanții la acest eveniment vor parcurge, între orele 12.00 și 14.00, traseul Biserica ,,Înălțarea Domnului” din zona Paralela 45 – strada Victoriei – Teatru – Calea Eroilor – Masa Tăcerii – Poarta Sărutului – Calea Eroilor – Coloana fără de Sfârșit. De asemenea, în județul Gorj ,,Marșul pentru Viață 2025” va avea loc și în localitățile Alimpești și Polovragi.
De remarcat este faptul că tema din acest an a Marșului – Fiecare om contează – este profund inspirată de mărturia extraordinară a Magdalenei Rusu, campioana olimpică la canotaj la Jocurile Olimpice de la Paris, 2024. Povestea ei reflectă curajul și încrederea în viață; când a aflat că este însărcinată mama sa avea deja o fiică de 20 de ani care era, la rândul ei, însărcinată. La 40 de ani, mama Magdalenei Rusu se confrunta cu teama de a fi judecată de societate pentru decizia de a aduce pe lume un copil. În această perioadă dificilă, sprijinul necondiționat al Alinei Păun, sora mai mare a Magdalenei, a fost esențial. ,,Eu am încurajat-o pe mama să păstreze copilul. Avea 40 de ani, o vârstă considerată avansată, și se simțea rușinată. I-am spus: <>. A spus: <<Dacă mă ajuți și tu, merg înainte!>”.
Ideea de bază este că avortul este o pruncucidere, iar organizatorii ,,Marșului pentru viață” își doresc ca acesta să fie ilegal. Nu există nici un temei moral/legal pentru crimă! Nicăieri în dreptul internațional nu există stipulat un drept la avort. În schimb, legea apără dreptul la viață, de aceea nu poate stabili și un drept opus, dreptul la moarte. Constituția României ar trebui să recunoască dreptul la viață încă de la concepție. Totodată, deși femeia săvârșește, sub presiune avortul, principalul vinovat este bărbatul, tatăl pruncului, care, de multe ori, fugind de responsabilitate, obligă, într-un fel sau altul, partenera, să aleagă uciderea pruncului din pântecele său. Pentru toți cei implicați în acest act barbar de tortură, de la părinți, bunici, medici, farmaciști etc. mărturisim că există vindecare și iertare, aici și veșnicie. Uneori e nevoie de o acțiune combinată între consilierea specializată și cea spirituală, din partea preoților Bisericii, alteori Dumnezeu, doar prin Biserică și pocăința celor răniți de trauma avortului, le vindecă acestora trupul și sufletul, rănite de curmarea unei vieți nevinovate.
Marius Stochițoiu