Marian-Jean Marinescu: Pentru a nu sacrifica mobilitatea, fondurile din comerțul cu emisii trebuie întoarse în industrie și investite în combustibilii alternativi

1380

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu consideră că principalul proiect legislativ care se discută în acest moment în Parlamentul European este pachetul ,,Pregătiți pentru 55%”, prin care se urmărește reducerea cu 55% a emisiilor, până în 2030. ,,Grupul PPE încearcă să aibă o poziție coordonată în privința pachetului „Pregătiți pentru 55%”, iar pentru asta sunt deja organizate grupuri de lucru și până în ianuarie 2022 vor avea loc în jur de 15 întâlniri, în care deputații pot să își exprime pozițiile. Discuțiile sunt în general foarte complicate. Pentru cel mai cuprinzător dosar, cel privind comerțul cu emisii – în domeniile transportului maritim, aerian și rutier, precum și în domeniul încălzirii, este desemnat drept raportor un coleg care susține puternic acest sistem de piață. Pe de altă parte, avem colegi care nu susțin această abordare și de aici apar problemele”, ne-a declarat eurodeputatul PNL. Întrebat care este, în acest context, cea mai bună soluție, europarlamentarul Marinescu ne-a explicat că propune ca fondurile rezultate din comerțul cu emisii să se întoarcă în industria din care au fost colectate și să fie investite în combustibilii alternativi: ,,Deși nu îl susțin, cred că nu vom avea o majoritate care să elimine sistemul comerțului cu emisii, deși se vorbește mult ca acesta să nu fie aplicat pentru domeniul rutier și încălzire. Și atunci eu am altă propunere: retragerea certificatelor de pe piață trebuie să se facă în concordanță cu prezența pe piață a combustibililor alternativi, iar fondurile care s-au strâns din comerțul cu emisii trebuie să se întoarcă în industria din care au fost colectate și să fie investite în combustibilii alternativi. Cred că este singura modalitate prin care putem să reducem emisiile în mod sănătos și fără să o facem prin reducerea mobilității, ceea ce ar putea avea efecte economice și sociale nebănuite și cu consecințe foarte grave. Pentru a crește șansele de a ajunge la un rezultat pozitiv, în calitate de coordonator al PPE în comisia TRAN, le-am propus colegilor PPE din această comisie să realizăm un pachet de amendamente în toate dosarele, pentru că sunt foarte interconectate, iar acest pachet să fie depus în toate comisiile care se ocupă de pachetul „Pregătiți pentru 55%”. Cred că este singura soluție pentru a avea un rezultat cât mai apropiat de realitate.”
PPE este cel mai mare și mai vechi grup politic din Parlamentul European, având rădăcini care pornesc de la părinții fondatori ai Uniunii Europene. Grup politic de centru-dreapta, PPE este devotat creării unei Europe mai puternice, construită pe baza nevoilor cetățenilor săi.
M.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here