Maria Lătăreţu – 100 de ani de cântec popular românesc

283

Picture 049Cei 100 de ani care au trecut de la naşterea marii interprete Maria Lătăreţu au fost marcaţi ieri la Târgu-Jiu în cadrul unui simpozion la care au participat oameni de cultură, autorităţile locale şi judeţene, dar şi cunoscuţi interpreţi de muzică populară, veniţi din toate colţurile ţării pentru a o omagia pe privighetoarea cântecului popular românesc.

Pe parcursul întregii săptămâni, în Gorj s-au desfăşurat manifestări dedicate centenarului naşterii Mariei Lătăreţu. Joi a fost rândul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj să marcheze aşa cum se cuvine cei 100 de ani care au trecut de când privighetoarea neamului românesc a văzut lumina zilei în satul Bălceşti. Astfel, ieri, începând cu ora 10:30, Sala Maură a Prefecturii Gorj a găzduit simpozionul „Maria Lătăreţu – 100 de ani de cântec popular românesc”. Alături de Picture 051autorităţile locale şi judeţene, la simpozion au participat membrii juriului Festivalului „Maria Lătăreţu”, precum şi interpreţi de valoare ai muzicii populare româneşti, sosiţi din toate colţurile ţării pentru a o omagia pe îndrăgita interpretă Maria Lătăreţu. „Am încercat în felul acesta să omagiem aşa cum am crezut de cuviinţă personalitatea şi creaţia Mariei Lătăreţu. Avem bucuria de a avea printre participanţi pe membrii juriului naţional în totalitatea sa, precum şi cea mai mare parte să spunem dintre interpreţii aşa-zisei generaţii de aur a cântecului popular românesc contemporan. Ne-am adunat împreună să omagiem o mare personalitate a cântecului popular românesc. Maria Lătăreţu a reuşit să unească în jurul său o geografie spirituală a cântecului românesc, o geografie fizică a pământului românesc”, a declarat joi, Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj. În cadrul simpozionului, au susţinut alocuţiuni de specialitate Gheorghe Oprea, şeful Catedrei de Folclor de la Academia de Muzică din Bucureşti şi preşedintele juriului Festivalului „Maria Lătăreţu”, cunoscuta realizatoare de emisiuni de folclor, Mărioara Murărescu, Gabriela Rusu-Păsărin, dar şi Ioana Lătăreţu, nora marii interprete.

Amintiri cu Maria Lătăreţu, povestite de interpreţi îndrăgiţi

Toţi cei care au participat ieri la simpozion au avut posibilitatea de a rememora întâlnirile avute cu Maria Lătăreţu şi de a vorbi despre ce a însemnat ea pentru cântecul popular românesc. Printre participanţii la simpozion care au vorbit despre marea interpretă s-a numărat şi Ştefania Rareş, cunoscuta interpretă de muzică populară: „Mă bucur că am fost invitată la acest festival al marii cântăreţe Maria Lătăreţu, care pentru mine e un exemplu pentru că am făcut cu dumneaei primul meu turneu ca profesionist în 1959. Am învăţat multe lucruri atunci; se impunea un anumit gen de a cânta cu aşa-zisul folclor nou şi dumneaei îmi spunea: „Mamă, tu cânţi aşa de frumos şi eşti aşa de frumoasă. Să nu mai cânţi prostioare de acelea”. Am iubit-o foarte tare ca om pe Maria Lătăreţu. Era un om frumos şi la suflet şi la figură. Maria Lătăreţu nu mai e printre noi dar în mine a rămas pentru totdeauna, până voi închide şi eu ochii. Am plâns-o şi o plângem cu toţii şi acum. Vedeţi bine că nu au murit cântecele dumneaei şi cred că nu vor muri niciodată pentru că, după mine, Maria Lătăreţu a fost singura olteancă căreia n-a încetat niciodată să-i cânte cineva cântecele”, a povestit Ştefania Rareş, adăugând că şi acum mai cântă la petrecerile la care este invitată cântecul „Mai ţii minte, măi dragă Mărie”. Prezenţi la simpozion au fost şi îndrăgiţii interpreţi Cornelia şi Lupu Rednic, aceştia povestind că nu este pentru prima dată când se află la Târgu-Jiu, dar că vor reveni cu plăcere oricând vor fi invitaţi. „Nu suntem pentru prima dată la Târgu-Jiu, suntem pentru nu ştiu a câta oară, dar astăzi, aşa cum au venit şi toţi ceilalţi colegi ai noştri, adevărate vedete ale muzicii populare, ne bucurăm că am fost şi noi invitaţi aici. Să dea Dumnezeu să ne vedem şi altădată la o aniversare, mult mai mare”, a spus Cornelia Rednic, completată de soţul său, care a promis că vor reveni în oraşul nostru. „Putem spune că este un moment mai special – comemorarea a 100 de ani de la naşterea Mariei Lătăreţu, cel mai mare nume din folclorul românesc. Am venit cu drag şi o să revenim de câte ori o să fim invitaţi. Vă iubim şi vă preţuim”, le-a transmis Lupu Rednic gorjenilor.

Festivalul „Maria Lătăreţu”, la final

Joi a reprezentat totodată şi ultima zi a Festivalului „Maria Lătăreţu”. Astfel, Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu a găzduit aseară Gala premiilor festivalului, urmată de un recital de excepţie susţinut de interpreţi de valoare ai muzicii populare româneşti.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here