Maria Apostol, sărbătorită la 60 de ani de la naştere

4050

Ziua de 11 august a fost una specială pentru cei care iubesc folclorul gorjenesc. Luni s-au împlinit 60 de ani de la naşterea uneia dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară din judeţul Gorj, Maria Apostol. Cu acest prilej, Muzeul Judeţean Gorj a găzduit un frumos spectacol de muzică populară, ale cărui vedete au fost mai mulţi copii talentaţi, care au obţinut numeroase premii la festivalurile de folclor interpretând cântece de-ale Mariei Apostol.

Unsprezece dintre cei mai talentaţi tineri interpreţi de muzică populară din Gorj şi-au dat întâlnire luni la Muzeul Judeţean Gorj, pentru a o sărbători, prin cântec, la 60 de ani de la naştere, pe una dintre cele mai mari artiste a neamului românesc – Maria Apostol. „Pe 11 august 2014 se împlinesc 60 de ani de la naşterea uneia dintre cele mai mari artiste ale neamului românesc, artistă care a dus faima folclorului gorjenesc pe toate meridianele lumii.

foto 031Noi, oamenii care iubim cântecul popular gorjenesc, am considerat că este normal ca astăzi să ne aducem aminte aşa cum putem noi de marea artistă şi să realizăm un spectacol cu cei mai talentaţi artişti ai Gorjului, copii care au luat o seamă de premii atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, uzând, ca să spunem aşa, de cântecele celebre ale Mariei Apostol. Avem 11 copii şi avem şi câţiva invitaţi din comuna Runcu, comuna natală a artistei: Bianca Sârbu, Amelia Cârciu, Luciana Ene şi Constantin Logofetescu”, a precizat Dorin Brozbă, realizatorul festivalului. La spectacol au asistat şi doi reprezentanţi ai familiei artistei, fiul şi nepotul Mariei Apostol, Mălin şi Valentin Apostol. „Mulţumesc tuturor celor care s-au ocupat de acest eveniment. Ca orice fiu, sunt trist că mama nu mai e printre noi.

foto 023Copilul meu, din păcate, nu a cunoscut-o decât prin intermediul televizorului sau internetului. Sunt foarte bucuros că sunt alături de fiul meu şi de mulţi cunoscuţi aici. Sunt foarte mândru când văd aceşti copii interpretându-i cântecele şi le doresc să depăşească ca valoare ce a făcut mama până la vârsta de 39 de ani”, a declarat Mălin Apostol. Maria Apostol a debutat în muzică la vârsta de 5 ani, pe scena Căminului Cultural Runcu, iar până la vârsta de 14 ani a obţinut numai locul întâi la toate concursurile ţinute în judeţ. În 1973, la doar 19 ani, fiind încă elevă la Liceul Peştişani, Maria Apostol a obţinut Trofeul „Floarea din grădină”, cea mai înaltă distincţie naţională acordată unui tânăr artist.

foto 018Din toamna lui 1973 şi până în anul 1990 a activat la Ansamblul Artistic „Rapsodia Română” din Bucureşti avându-i colegi pe Aneta Stan, Elena Merişoreanu, Gheorghe Turda sau Nelu Bălăşoiu.
Repertoriul său conţine peste 200 de cântece, pe care le-a interpretat cu succes pe scene din ţară, dar şi din străinătate.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here