Mare bâlci, mare, la Festivalul Tineretului de la Godineşti

581

Prima zi a lui august este în fiecare an şi ziua în care autorităţile locale din Godineşti organizează un bâlci tradiţional, la care sunt aşteptaţi mai ales crescătorii de animale din zonă. Totul se va desfăşura sub egida unei noi ediţii a Festivalul Tineretului, prilej cu care se va oferi iubitorilor de folclor posibilitatea de a se delecta cu dansurile populare şi cu cântece specifice Gorjului.

Oamenii vin aici cu vite, oi şi cai pentru a le vinde sau pentru a-şi cumpăra altele, alături de ei fiind prezenţi şi nelipsiţii comercianţi de mici şi bere, dar şi „tradiţionalii” vânzători de haine la mâna a doua. Edilul Gheorghe Corbeanu era ieri în toi cu pregătirile, acesta spunând că de un singur lucru se teme, acela fiind vremea, mai ales că, de regulă, în preajma acestui bâlci, se întâmplă ca aproape în fiecare an vremea să se strice şi să vină ploaia. Primarul spune că, în rest, totul este pregătit şi oamenii pot veni la acest bâlci fără probleme, mai ales dacă sunt interesaţi de cumpărarea sau vânzarea animalelor, locul fiind un fel de „bursă” a zonei înainte de venirea toamnei.

Miss Godineşti, la mare căutare
Astăzi, începând cu orele 15:00 se va desfăşura la Godineşti cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Folcloric pentru Tineret. Organizat în ideea atragerii tinerilor în scopul păstrării şi valorificării tradiţiei şi creaţiei populare, a valorilor culturii naţionale, festivalul este structurat pe cinci secţiuni: solişti vocali, solişti instrumentişti, formaţii de dansuri populare, tarafuri tradiţionale şi Miss Godineşti în port popular, la care, conform regulamentului, câştigătoarea va fi selectată de juriu, din rândul concurentelor şi participantelor la manifestare, inclusiv din rândul spectatoarelor. Potrivit organizatorilor, se doreşte ca şi actuala ediţie să se constituie într-o manifestare cultural-artistică de amploare, care să ofere participanţilor posibilităţi de afirmare valorică, atât în preluarea cât şi în promovarea tezaurului folcloric al meleagurilor gorjeneşti, deosebit de bogat în cântec, dans şi port. Ediţiile anterioare au creat deja un cadru de desfăşurare care a favorizat creşterea interesului pentru această manifestare, o dovadă în acest sens fiind şi participarea din ce în ce mai mare, atât a concurenţilor cât şi a spectatorilor. Festivalul se va desfăşura pe scena în aer liber din Godineşti şi va fi prezentat de Ionuţ Teodorescu, solist de muzică populară şi totodată directorul Festivalului.

Condiţii de participare
Câştigătorii trofeului şi locului I din ultimii ani nu au voie să participe în concurs. La secţiunile de solişti vocali şi solişti instrumentişti pot participa concurenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 36 ani. Soliştii vocali vor interpreta două piese din repertoriul gorjenesc (doină, baladă, horă, sârbă etc.), din care una fără acompaniament orchestral. Evoluţia scenică a soliştilor vocali şi instrumentişti nu va depăşi 6 minute. Formaţiile de dansuri vor putea fi mixte (de cel puţin 6 perechi) sau pe genuri (de cel puţin 10 persoane), respectându-se condiţiile de repertoriu – obligatoriu gorjenesc şi de durată (minimum 5-6 minute). În ceea ce priveşte tarafurile, acestea vor avea în componenţă maximum 12 persoane, cu repertoriu gorjenesc.

Organizatori
Festivalul Tineretului de la Godineşti este organizat de Prefectura şi Consiliul Judeţean Gorj, Primăria şi Consiliul Local Godineşti, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” şi Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu.
ROXANA LUPU, GELU IONESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.