Maratonul Recunoştinţei, ultima cursă pentru Constantina Diţă

522

Campioana olimpică la maraton, Constantina Diţă, şi-a anunţat retragerea din activitate, ultima sa cursă urmând să o facă duminică, la Târgu-Jiu, în cadrul evenimentului Maratonul Recunoştinţei.

Campioana olimpică la maraton, Constantina Diţă, va participa duminică, la Târgu-Jiu, la a patra ediţie a Maratonului Recunoştinţei. Evenimentul are loc la fix şase ani după câştigarea medaliei de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing. Ediţia de la Târgu-Jiu a Maratonului Recunoştinţei este organizată în cinstea Constantinei Diţă, născută în judeţul nostru, la Turburea, dar şi a eroilor Armatei Române şi marelui sculptor Constantin Brâncuşi.
„Este un maraton al recunoştinţei pentru rezultatele pe care le-a obţinut în sport Constantina Diţă, pentru jertfele aduse de armata română în Primul Război Mondial şi bineînţeles se doreşte şi o asociere a evenimentului cu operele sculptorului Constantin Brâncuşi”, a declarat Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

5 probe la Maratonul Recunoştinţei
dita1Ilie Roşu, organizator al evenimentului, spune că Diţă va fi cea care va preda copiilor participanţi la eveniment ştafeta, va participa la Cursa Populară, va da startul în maraton şi va efectua festivitatea de premiere. „La Târgu-Jiu avem o ştafetă formată din 42 de copii şi, simbolic, Constantina Diţă va preda lupta copiilor, sperând ca prezenţa sa la start să ambiţioneze cel puţin un copil din cei 42 să păşească pe urmele atletei şi să devină un nou campion olimpic”, a declarat Ilie Roşu.
La ediţia a IV-a a Maratonului Recunoştinţei avem cinci probe: o probă de 8 km, una de 15 km, o alta de 21 şi proba supremă de 42 km la care participă 16 maratonişti. „Mai avem şi o cursă populară care va avea loc la aceeaşi oră cu celelalte curse, adică la 7:30, şi Constantina Diţă va alerga împreună cu locuitorii din Târgu-Jiu pe un traseu de 1,5 km în Parcul Central din municipiu. Traseul va trece pe lângă Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Coloana Infinitului, monumentul lui Tudor Vladimirescu şi Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu”, a precizat organizatorul Maratonului Recunoştinţei.

Tinerii, încurajaţi să facă sport
Campioana Constantina Diţă s-a arătat încântată să dea startul Maratonului Recunoştinţei la Târgu-Jiu, dorind ca pe această cale să încurajeze tinerii să facă sport şi performanţă într-un domeniu sportiv: „Fac acest lucru pentru generaţia tânără de la noi din Gorj. Vreau ca cei tineri să facă sport, să ajungă pe urmele mele nu neapărat în atletism, ci în orice fel de sport, şi m-aş bucura şi mai mult dacă aş vedea mult mai mulţi gorjeni făcând mişcare. Voi fi bucuroasă să pot preda ştafeta la generaţia tânără şi m-aş bucura să văd câţiva sportivi gorjeni făcând performanţă”.

Participanţi de vârste diferite
dita3Maratonul Recunoştinţei care va avea loc duminică va aduna la Târgu-Jiu nu numai persoane din localitate, ci şi oameni care, din admiraţie faţă de Constantina Diţă şi din dragoste pentru sport, vor veni din Arad, Iaşi şi Bucureşti. Conform organizatorului evenimentului, este vorba despre un bărbat din Arad, în vârstă de 81 de ani care va veni să alerge 21 de km, o femeie din Bucureşti de 82 de ani care va alerga 8 km, un alt bărbat din Iaşi, în vârstă de 74 de ani care a optat pentru traseul de 21 km, dar şi o persoană de 65 de ani care va alerga la proba de maraton.
„Voi alerga şi eu la acest maraton, care va avea numărul 100 din cariera mea. Va fi o mare onoare pentru mine ca la sfârşitul cursei să primesc medalia din partea unei mari campioane olimpice. În semn de recunoştinţă pentru Constantina Diţă, voi duce în cursă steagul olimpic şi steagul României”, a mai spus Ilie Roşu.

Diţă renunţă la atletism
Aflată de două luni în România, Constantina Diţă şi-a petrecut timp şi cu familia sa de la Turburea, urmând ca marţi să plece spre Statele Unite ale Americii, acolo unde s-a stabilit. De asemenea, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Primăria Târgu-Jiu, Diţă şi-a anunţat retragerea din activitate. „Cu această ocazie, anunţ şi retragerea mea din activitatea sportivă. Pe 5 octombrie, la Bucureşti voi fi ambasadoarea Maratonului Naţional, iar după evenimentul sportiv va avea loc gala de retragere. Orice om în viaţă trebuie să spună stop la câte o carieră. Eu am hotărât să o fac anul acesta. Mi-e greu să pun punct la o carieră aşa lungă dar omul mai are şi altceva de făcut în viaţă nu numai de alergat, dar mă bucur că am putut să fiu atâţia ani în sportul de performanţă şi sper ca atleţii noştri să aibă rezultate cât mai bune la nivel internaţional”, a declarat Constantina Diţă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here