Maraton de scurtmetraje la Cinematograful “Sergiu Nicolaescu”

314

Caravana Docuart invită cinefilii municipiului Târgu-Jiu să vizioneze o serie de filme documentare româneşti, peliculele putând fi urmărite la Cinematograful “Sergiu Nicolaescu” în perioada 8-9 aprilie. Intrarea la aceste scurtmetraje va fi gratuită.

După ce până în acest an, a ajuns doar în marile oraşe ale ţării, Caravana filmului documentar Docuart va poposi la Târgu-Jiu în acest sfârşit de săptămână. Toate filmele ce vor fi prezentate la Târgu-Jiu au fost premiate la Bucureşti Docuart Fest 2015, singurul spaţiu cultural dedicat exclusiv documentarului românesc. Producţiile aduc o viziune a zilelor noastre, fiind realizate recent, şi anume în decursul ultimilor 3 ani.
“Ne bucură faptul că din acest an reuşim să intrăm şi noi într-un parteneriat cu Asociaţia Docuart şi Târgu-Jiul se află pe harta acestui gen de manifestări. Este important că de-a lungul timpului şi până acum, au beneficiat de această caravană oraşele mari din ţară şi din acest an va veni şi la noi. E foarte important pentru noi pentru că de aici a plecat Sergiu Nicolaescu care a debutat cu un film documentar în activitatea sa ca regizor şi ne bucură faptul că astfel de proiecte culturale importante la nivel naţional atrag atenţia şi către Târgu-Jiu. Îmi doresc să fac o invitaţie publicului amator din municipiu. Intrarea la această caravană este liberă, deschisă consumatorilor de gen. Toate proiecţiile vor avea loc la Cinematograful «Sergiu Nicolaescu» şi, foarte interesant, este că vom beneficia şi de prezenţa unor regizori ale filmelor care vor rula, ei vor răspunde întrebărilor adresate de public, vor îndruma tinerii curioşi să urmeze o carieră în acest domeniu și să se desfăşoare astfel de acţiuni”, a declarat viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Adrian Tudor.

Costuri de 2.000 de lei pentru municipalitate
Singurele costuri ale acestei acţiuni dedicate cinefililor şi suportate de Primăria Târgu-Jiu se vor limita la asigurarea spaţiilor de cazare pentru echipa ce va veni de la Bucureşti în acest week-end. Aceste costuri se vor situa în jurul sumei de 2.000 de lei. “Prin parteneriatul pe care îl avem cu Asociaţia Docuart trebuie să asigurăm cazarea tuturor participanţilor care vin de la Bucureşti şi suma se ridică undeva la 2.000 de lei. Este o discuţie veche încă de anul trecut pentru a aduce astfel de acţiuni la Târgu-Jiu”, a precizat Tudor.
În luna iunie a acestui an, Primăria Târgu-Jiu, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi” va organiza un Festival de Film în care vor fi prezentate filmele documentare care au fost scoase pe piaţă despre viaţa şi opera maestrului Constantin Brâncuşi.

afis-docuart-tgJIUOrarul scurtmetrajelor
Programul Caravanei debutează vineri, 8 aprilie, de la 17.30, cu filmul “Româneşti” (R: Artur Borusz) şi continuă cu “Brudina” (R: Dragoş Mihai Hanciu), “Căluşarii din Bârla” (R: Adriana Oprea) şi “Paşaport de Germania” (R: Răzvan Georgescu). Sâmbătă, evenimentul începe cu “Afară” (R: Andrei Schwartz), “Roboțelul de Aur” (R: Mihai Dragolea şi Radu Mocanu), iar ziua se încheie cu “Aliyah Dada” (R: Oana Giurgiu). Filmele vorbesc despre o varietate de teme: istorie, artă, portrete ale unor oameni. La proiecţii vor fi prezenţi regizorii Adriana Oprea, Oana Giurgiu, Mihai Dragolea şi Radu Mocanu care vor participa la sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu cei din sală. Târgu-Jiu este a treia oprire din traseul Caravanei, după Braşov şi Vălenii de Munte. Scopul proiectului este acela de a populariza evenimentele culturale în oraşe în care acestea nu sunt des întâlnite şi de a familiariza publicul cu acest gen de produse artistice, proiectul integrându-se totodată în zona marilor centre culturale. Caravana este o extensie a festivalului Docuart Fest, ajuns la ediţia cu numărul cinci.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here