MAPN vrea să îi asigure pe militarii români cu peste 17 milioane lei

320
Militari_in_formatie.sizedMinisterul Apărării Naţionale (MAPN) intenţionează să achiziţioneze poliţe de asigurare facultativă de viaţă, destinate protecţiei militarilor români care execută misiuni în teatrele de operaţii şi în afara acestora, valoarea estimată a contractului fiind de aproape 17,58 milioane lei, fără TVA, potrivit anunţului de intenţie publicat de MAPN marţi, 9 martie 2010, pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Acord-cadru pe patru ani, cu o singură companie
În anunţ se spune că Ministerul vrea să cumpere asigurări facultative de viaţă pentru militarii români care execută misiuni în teatrele de operaţii şi în afara acestora, valoarea estimată a contractului, fără TVA, fiind de 17.579.951,22 lei. Contractul nu se înscrie într-un program finanţat din fonduri comunitare, se precizează în anunţul MAPN.
Procedura de atribuire a contractului este licitaţia deschisă, iar MAPN intenţionează să încheie un acord-cadru cu un singur operator economic, pe o perioadă de patru ani. Data prevăzută pentru începerea procedurilor de adjudecare este 15 martie 2010, la mai puţin de o săptămână de la publicarea anunţului, iar termenul-limită este 30 iunie 2010.
Suma alocată de Minister achiziţiei de asigurări de viaţă în 2010 este de 7,35 milioane lei, potrivit bugetului MAPN pe anul în curs, de peste două ori mai mare comparativ cu 2009 (3,63 milioane lei) şi de aproape trei ori mai mare faţă de 2008 (2,85 milioane lei).
În 2007 – „anexă” la asigurarea RCA
În 2007, militarii români din teatrele de operaţii au beneficiat de poliţe de asigurare de viaţă încheiate cu Astra Asigurări, ca efect al contractului de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) încheiat în acel an pentru autovehiculele MAPN, în valoare de 4,87 milioane lei, astfel că, în 2007, pentru contractarea asigurărilor de viaţă nu au fost utilizate fonduri din bugetul MAPN.
Pe baza contractului de asigurare încheiat de MAPN cu Astra Asigurări pe anul 2007, familiile militarilor români decedaţi în misiuni externe aveau dreptul la despăgubiri în valoare de 80.000 euro. De asemenea, poliţele prevedeau compensaţii de 60.000 euro pentru cazurile de răniri şi accidente cauzatoare de invaliditate permanentă de gradul I şi II şi de 40.000 euro pentru invaliditate permanentă de gradul III.
Legea 42/2004 privind privind participarea forţelor armate la misiuni în afara teritoriului statului român prevede că, printre cheltuielile ocazionate de astfel de operaţiuni, care se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul MAPN, se numără şi cele de încheiere a contractelor de asigurare pentru personal şi tehnică.
Trupele din Afganistan au fost suplimentate
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat, în ianuarie, o suplimentare cu 600 de militari a forţelor care acţionează în teatrul de operaţii din Afganistan, numărul maxim al acestora putând să ajungă la 1.798 militari.
În anul 2010, Armata României va putea participa la misiuni în afara teritoriului statului cu un efectiv de 3.753 militari, din care forţe dislocate – 2.342 militari şi forţe dislocabile la ordin – 1.411 militari. De la începutul misiunii României în Afganistan, 11 militari români au murit şi 49 au fost răniţi. În iulie 2009 s-a încheiat misiunea Armatei Române în Irak, după şase ani, timp în care, dintre cei 8.415 militari care au efectuat misiuni, doi şi-au pierdut viaţa la datorie, iar alţi 12 au fost răniţi. Un alt militar a murit, în 2006, după ce s-a împuşcat cu o armă automată.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here