Manţog şi Vulpe, la închisoare 5 ani pentru două vile de lux

380

Ionel Manţog, pedelist la carnet şi consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia(CEO), Divizia Energie, şi Ion Vulpe, consilier în CEO, Divizia Minieră, au fost condamnaţi ieri la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul “strămutaţii de lux”. Sentinţa surprinzătoare a fost dată de trei magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, aceiaşi care l-au condamnat şi pe Adrian Năstase, magistraţi care nu au ţinut cont de sentinţa Tribunalului Sibiu care le dădea celor doi un an şi opt luni cu suspendare, ci a casat sentinţa dând alta mult mai gravă. Manţog şi Vulpe au fost condamnaţi fiecare la câte 5 ani de închisoare cu executare, interzicerea unor drepturi timp de 3 ani şi confiscarea a aproape 4 miliarde de lei vechi de la Manţog şi peste 4 miliarde şi jumătate de la Vulpe. Cei doi au fost aduşi ieri la ora 20.00 în arestul IPJ Gorj, fiind luaţi de acasă cu cătuşe.

Episodul “Ionel Manţog” din politica gorjeană s-a încheiat luni, 9 iulie 2012, odată cu condamnarea definitivă cu executare a politicianului care, timp de 6 ani, a jonglat la nivelul vieţii sociale, economice şi politice din Gorj, refuzând să creadă vreodată că va ajunge să ispăşească ceva pentru faptele lui. Chiar spera într-o absolvire de vină, convins că va fi curăţat de tot de instanţa Înaltei Curţi. A nimerit însă la Completul de 3 judecători care l-au condamnat pe Adrian Năstase la 2 ani de închisoare cu executare, iar decizia magistraţilor i-a fost fatală acestuia. Până însă la condamnare Manţog a reuşit însă să ocupe, în timp ce era cercetat şi trimis în judecată, cu statut de inculpat, funcţii importante la nivel de Gorj şi Bucureşti, ca şi cum faptele sale erau minore. Chiar a fost directorul general al Complexului Energetic Turceni. Mai mult, a tras sfori în aşa fel încât, să controleze eşicherul politic gorjean, partea economică din minerit şi energie, şi numeroase partide politice, mai precis PDL, UNPR şi PPDD. Mulţi au tremurat şi tremurau până ieri în faţa lui Manţog, care a ajuns însă să răspundă pentru faptele sale.

Din politicieni, deţinuţi
Manţog şi Vulpe au ajuns însă să nu se bucure deloc de casele lor, care le-au fost construite pe utilizarea unor informaţii secrete cu privire la locaţiile în care urma să se extindă exploatarea minieră, informaţii pe care le-au utilizat pentru a cumpăra imobile la preţ redus în zona respectivă, pentru care au fost despăgubiţi de exploataţie prin construirea unor vile luxoase. Manţog nu a recepţionat vila din cartierul Primăverii, crezând că astfel va scăpa de condamnare, dar Vulpe a beneficiat şi beneficiază alături de familie de casa construită de Compania Naţională a Lignitului Oltenia, ilegal. Cei doi acum însă vor trebui să restituie banii înapoi pentru vilele realizate la comanda lor. Mai precis, instanţa supremă a dispus ieri confiscarea de la Manţog a 378.526,5443 lei, iar de la Vulpe a 454.773,8047 lei, sume dobândite din săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată. De asemenea, pe lângă condamnarea la câte 5 ani de închisoare cu executare cei doi au primit şi timp de 3 ani interzicerea unor drepturi. Judecătorii au mai decis desfiinţarea înscrisului falsificat, respectiv contractul de vânzare-cumpărare nr.467/20.01.2004, precum şi chitanţele încheiate la data de 22 aprilie 2004 şi 21 aprilie 2006. Decizia de luni a instanţei supreme este definitivă, astfel că Ionel Manţog şi Ion Vulpe urmau ieri seară să fie deja încarceraţi.

Arestul, pregătit pentru Vulpe şi Manţog
De altfel încă de ieri după-amiază la IPJ Gorj se aştepta mandatul pentru Ionel Manţog şi Ion Vulpe, condamnaţi definitiv la 5 ani de închisoare cu executare. Poliţiştii instituţiei aşteptau să execute ordinul şi să îi ridice de la domiciliile lor pe cei doi condamnaţi. Aceştia trebuiau introduşi rapid în arestul instituţiei. Procedura se aplică întocmai pentru orice persoană aflată într-o situaţie similară. Manţog şi Vulpe puteau ieri să se prezinte şi singuri la IPJ Gorj, lucru care nu s-a întâmplat. Ieri la ora 20.00 Manţog şi Vulpe au fost aduşi, însă, în arestul IPJ Gorj. în maşini separate. Vulpe a fost ridicat chiar din casa sa din Primăverii, fiind adus cu cătuşe, la fel ca Manţog, în beciul IPJ. Manţog şi-a acoperit cătuşele cu un sacou. Din arest, apoi Manţog şi Vulpe ar urma să fie transferaţi în scurt timp la penitenciar.

DNA şi Manţog: 1-0
Instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie le-a dat dreptate procurorilor DNA care au instrumentat dosarul lui Manţog şi cel al lui Vulpe. Să nu uităm că şi la ultima instanţă, procurorul Monica Danciu, a solicitat celor trei judecători, Ioana Bogdan, în calitate de preşedinte, Ionuţ Matei şi Cristina Rotaru, să constate că inculpaţii se fac vinovaţi de infracţiunile reţinute în sarcina lor, şi, pe cale de consecinţă, să dispună condamnarea acestora la pedepse privative de libertate. Avocaţii celor doi au spus contrariul, dar instanţa a dat dreptate DNA-ului, instituţie care a făcut cercetările şi i-a trimis pe cei doi, dar şi pe actualul deputat Cosmin Popescu, în judecată pentru fapte de corupţie.

Dreptate după 6 ani
Manţog şi Vulpe au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în 2006. Cei doi au fost acuzaţi că ar fi beneficiat de informaţii clasificate din interiorul societăţii pe care o conduceau pentru a achiziţiona din timp terenuri în zonele ce urmau a fi expropriate de compania minieră, în schimbul acestora urmând să le fie reconstruite vile la marginea municipiului Târgu-Jiu, în cartierul Primăverii. La 4 aprilie 2011, Manţog şi Vulpe au fost condamnaţi de Tribunalul Sibiu la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare, pentru fals în declaraţii. Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Sibiu, încadrarea juridică a faptelor comise de cei doi a fost schimbată, în timpul procesului, din fapte de corupţie în fals, uz de fals, abuz în serviciu. În cazul celor doi s-a dispus şi confiscarea a peste 280.000 de lei. De asemenea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, în decembrie 2009, pe deputatul PDL Cosmin Popescu, fost secretar de stat MEC, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, în legătură cu faptele de corupţie de care era acuzat Ionel Manţog în dosarul “strămutaţilor de lux”.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.