Manţog şi Vulpe aşteaptă astăzi sentinţa la Sibiu

337

mantog casaÎn cursul zilei de astăzi, judecătorii din Sibiu trebuie să se pronunţe asupra procesului în care Ionel Manţog şi Ion Vulpe sunt judecaţi pentru infracţiuni asimiliate celor de corupţie, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals în declaraţii şi Fals în înscrisuri sub semnătură privată. În 28 martie, magistraţii sibieni au amânat verdictul pentru astăzi, 4 aprilie.

Ionel Manţog trebuie să meargă astăzi la Sibiu pentru a vedea la ce soluţie vor ajunge magistraţii în privinţa cauzei sale penale. Manţog a fost prezent şi în data de 28 martie, atunci când judecătorii au decis să mai amâne pronunţarea cu încă o săptămână.

Oficial, în înscrisurile depuse la Complexul Energetic Turceni, democrat-liberalul se află în concediu de boală, iar deplasarea sa la tribunal ar putea arăta că starea de sănătate îi permite acest lucru. Dacă cei din conducerea Complexului vor constata că Manţog se poate deplasa la proces, dar la serviciu nu, ar putea refuza plata indemnizaţiei pentru concediu de boală.

Afacerea vilelor plătite de stat

În rechizitoriul întocmit în 2006 de Direcţia Naţională Anticorupţie se precizează că: “Manţog Ionel şi Vulpe Ion, directori în cadrul CNLO, profitând de funcţiile deţinute şi având cunoştinţă de planurile de producţie şi investiţii ale CNLO, au cumpărat la preţuri modice, direct sau prin interpuşi, gospodării ţărăneşti situate în mai multe localităţi din judeţul Gorj, de la persoane despre care ştiau că urmează să fie strămutate din cauza lucrărilor miniere prevăzute în planurile de producţie şi investiţii de la CNLO. În schimbul acestor case, care aveau să fie demolate din cauza exploatărilor miniere Roşia, Rovinari şi Jilţ, cei doi inculpaţi au cerut să le fie construite, din fondurile CNLO, vile de lux în cartierul Primăverii din municipiul Târgu Jiu. În felul acesta ei au beneficiat de un folos necuvenit totalizând 8.693.003.490 lei vechi, sumă care reprezintă prejudiciul adus CNLO. De menţionat că planurile de producţie şi investiţii ale CNLO erau informaţii de serviciu, nepublice”.

Practici de înşelăciune

Procurorii indică şi practica folosită de cei doi pentru a profita de vile construite din banii companiei de lignit: “identificau în preliminarul activităţii de producţie sau în perimetrul de locuinţă persoanele ce urmau a fi afectate de exploatările miniere, după care trimiteau subordonaţi pentru a-i convinge pe aceştia să vândă, spunându-le persoanelor afectate, fie că exploatarea nu va ajunge niciodată să-i afecteze gospodăria, fie că i se vor plăti sume de bani tardiv şi mai mici decât cele plătite de inculpaţi. În acest mod convingeau persoanele să vândă, iar în scurt timp încheiau convenţiile de schimb cu exploatările miniere, în virtutea cărora le erau reconstruite vile de lux în municipiul Târgu Jiu, din banii CNLO”.

Falsurile lui Manţog

Se ştie că Manţog a cumpărat atât direct cât şi prin intermediul soţiei sale şi al cumnatei sale, trei gospodării ţărăneşti pentru care a plătit în total 360.000.000 de lei vechi. Imobilul reconstruit de CNLO lui Manţog are o valoare de 7.243.692.000 lei vechi, valoare stabilită la nivelul anului 2004. Din această valoare suma de peste 4 miliarde de lei vechi a fost achitată de cele trei exploatări miniere – Roşia, Rovinari şi Jilţ, care au contribuit la finanţarea reconstrucţiei vilei sale.

Din cercetările efectuate de procurori a mai reieşit că Manţog Ionel a întocmit în fals două înscrisuri datate 21 şi 22 aprilie 2006, în care menţiona în mod nereal că ar fi creditat societatea care i-a reconstruit vila cu diverse sume de bani. În realitate Manţog avea o datorie către societatea respectivă de peste 3 miliarde de lei vechi.

Sentinţa care va fi dată la Tribunalul Sibiu este prima în acest dosar, Manţog şi Vulpe încercând diverse tertipuri avocăţeşti pentru tergiversarea cauzei, astfel încât trecerea timpului să ducă la prescrierea faptelor.

Dacă se vor schimba încadrările juridice în acest dosar, este posibil să avem o vinovăţie a lui Manţog şi Vulpe, dar neaplicată prin prescrierea faptelor.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here