Manţog îşi aşteptă sentinţa de la completul lui Năstase

304

Ionel Manţog aşteptă astăzi cu teamă pronunţare în dosarul în care în 2006 a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, dosar numit de presă drept al strămutaţilor de lux. Teama lui Manţog privind pronunţarea este mai mare cu atât mai mult cu cât cei care îi vor da sentinţa sunt aceiaşi magistraţi care l-au condamnat trimiţându-l la închisoare pe Adrian Năstase. Manţog se teme că magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu vor ţine cont de prescrierea unor fapte şi îi vor condamna de data asta cu executare pentru faptele comise.

După 6 ani de zile, Ionel Manţog, sforarul a trei organizaţii politice din Gorj, va ajunge să fie condamnat pentru informaţiile secrete ale CNLO pe care le-a folosit în detrimentul său. Asta deoarece, astăzi, în dosarul său aflat mai bine de o jumătate de deceniu pe rolul instanţelor de judecată, instanţa se va pronunţa oprindu-i în totalitate căile de atac. Manţog va putea avea de astăzi o condamnare cu suspendare sau una cu executare în acest dosar, dar dacă ne gândim că magistraţii care l-au judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt aceiaşi care nu au avut milă de Năstase, slabe şanse ca Ionel să scape cu faţa curată.

Pedepse cu executare cerute magistraţilor
Ioana Bogdan, în calitate de preşedinte, Ionuţ Matei şi Cristina Rotaru sunt magistraţii care l-au judecat până acum pe Ionel Manţog şi Ion Vulpe în dosarul “strămutaţii de lux”, tot ei fiind cei care astăzi se vor pronunţa, în sfârşit, în acest dosar. Cei trei magistraţi ai Înaltei Curţi au o reputaţie de zbiri astfel că o sentinţă în acest caz nu va putea fi influenţată de inculpaţi. Mai mult, să nu uităm că înainte să rămână dosarul în pronunţare, procurorul de şedinţă al DNA, Monica Danciu, a solicitat celor trei judecători să constate că inculpaţii se fac vinovaţi de infracţiunile reţinute în sarcina lor, şi, pe cale de consecinţă, să dispună condamnarea acestora la pedepse privative de libertate. Procurorul DNA a precizat că, graţie funcţiilor deţinute, Manţog şi Vulpe au avut acces la informaţii secrete cu privire la locaţiile în care urma să se extindă exploatarea minieră, informaţii pe care le-au utilizat pentru a cumpăra imobile la preţ redus în zona respectivă, pentru care au fost despăgubiţi de exploataţie prin construirea unor vile luxoase. Avocatul lui Vulpe a cerut însă instanţei să dispună achitarea clientului său în timp ce avocatul lui Manţog a cerut casarea sentinţei Tribunalului Sibiu ca şi a deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, dorind ca dosarul să fie judecat pe fond la Înalta Curte, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul lui Cosmin Popescu care a fost judecat la această instanţă deoarece ajunsese deputat.

Magistraţii lui Năstase, magistraţii lui Manţog
Ioana Bogdan, Ionuţ Matei şi Cristina Rotaru sunt cei care l-au judecat pe fond pe Adrian Năstase fiind cei care în completul de trei au decis, pentru prima dată, condamnarea cu executare a fostului premier. Recursul în acel dosar s-a judecat în complet de 5 judecători, alţii decât cei trei care au dat prima condamnare în dosar. Completul de 5 a lăsat în picioare sentinţa Completului de 3 judecători.
Anamaria Stoica
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here